Предстои вноските на банките във Фонда за влоговете да се определят от рисковия им профил

В бъдеще не се предвижда увеличаване на вноските на банките във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, защото въвеждането на новите европейски директиви по въпроса предвиждат в близко бъдеще тези вноски да намаляват. Същевременно ще се въведе рисково базирано изчисляване на вноските в банките.

Това съобщи Радослав Миленков, председател на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в предаването „Седмицата“ на Дарик радио.

Той обясни, че предстои да се разработи методология, която да отчита рисковия профил на банките. Така в случай, че дадена банка е оценена като по-рискова в поведението си спрямо други, нейните вноски ще могат да се увеличават и обратното.

Основният извод от случилото се с КТБ е лошото съчетание на нейния бизнес модел с неадекватен надзор от страна на БНБ, посочи Миленков като се позова на одиторсикте данни за институцията.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките вече води разговори с разследващи институции, с някоя от които да се сключи договор за проследяване на финансовите потоци от КТБ, съобщи още Миленков като не даде повече подробности по темата.

На въпрос как би реагирал фондът при друг подобен случай, при положение, че всичките натрупани средства в него се използват сега за вложителите в КТБ, Миленков обясни, че по дефиниция иплащането става със средства във фонда и заем от държавата, тъй като тя в крайна сметка е гарантът за вложенията в банките. Той допълни, че в момента се водят разговори с няколко институции за договарянето на стенд бай кредитна линия, до която фондът да има достъп в случай на нужда.

Нова европейска директива ще даде възможност на парите във Фонда да се инвестират в повече инструменти отколкото в момента е възможно, съобщи още шефът му. Към момента средствата, натрупани в институцията, стоят в ДЦК или в депозити в БНБ и други банки. В търговски банки обаче парите не са влагани от 2004 г. насам, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *