Предстоят ли фалити на фирми

Бизнесът вече няма никакъв резерв. Държавата моментално да започне да изплаща предвидените помощи, плюс по европейски проекти да се генерират допълнително средства, за да се подпомогнат движещи за икономиката сектори при поредното затваряне, настоя РаяПопова, председател на Българската ритейл асоциация пред БНР.

От август в Германия се задава вълна от фалити | Новини и анализи от Европа | DW | 11.06.2020

Трето затваряне на бизнеса за една година означава, че трета колекция от дрехи не може да бъде реализирана и загубите от този факт са огромни, обясни тя. Колекциите се планират и заявяват месеци по-рано, а в началото на всеки сезон доставената стока започва да се реализира и около средата на сезона започва разпродажбата, тоест търговецът разполага с не повече от два месеца, за да я продаде, посочи Рая Попова, информира pariteni.bg.

По думите ѝ след няколко сезона една колекция е вече не само морално остаряла, но и физически остаряла, за да бъде продадена дори на безценица.

Рекорден брой фалити заради COVID-19 в САЩ - Икономика - www.pariteni.bg

Държавата не опрости, нито отложи дължимите към нея данъци, такси, осигуровки, дори такса смет, при положение, че затворените обекти са в обективна невъзможност да генерират отпадъци, изтъкна тя.

„Пълен локдаун, какъвто беше в началото, освен че ще позволи да намалеят случаите, в крайна сметка ще постави на равна нога и всички участници в икономическата система“, смята Рая Попова. При сегашните „половинчати мерки“ според нея се получава нелоялна конкуренция и има привилегировани.

Експерти прогнозират 21% ръст на фалитите в България

При първия локдаун фалитите са били около 15%, сега се очаква лавина от фалити, уточни Попова.

„Няма прогнозируемост. Ние не знаем в крайна сметка търсим ли хора или освобождаваме хора“, коментира тя.

istock
istock

Относно подпомагащите мерки на държавата Попова изтъкна, че „хаосът в системата е доста голям“, а бизнесът среща затруднения с връщането на документи „по най-безумни причини“, например непоставено тикче.

„Документи за помощи са подадени от наши колеги още ноември. В края на януари едва започват да се изплащат някакви обезщетения“, разказа Рая Попова.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *