Предстоящото IPO на Facebook изстреля индексите нагоре

Причините за възходящото движение бяха няколко. На първо място, това е новината, че социалната мрежа Facebook планира дългоочакваното първично публично предлагане през следващата седмица и инвестиционните банки Morgan Stanley и Goldman Sachs ще участват в него.
В същото време администрацията на Обама реши да удължи действието на програмата за подпомагане на домакинствата с големи ипотеки, с една година, до края на 2013 г.  Освен това държавата вече ще дава пари за преструктуриране на задълженията на американците, не само към частните заемодатели и банки, но и към Fannie Mae и Freddie Mac.
Програмата, наречена HAMP, беше въвдена през февруари 2009 г. с идеята да се подпомогнат 4 млн. домакинства, но досега са намалени дълговете на по-малко от 1 млн. американски семейства.
Така, в петък S&P 500 регистрира понижение от само 0.16%, и през седмицата покачи с 0.1%, до 1 316 пункта, а от началото на годината е нагоре с 4.7%.
В същото време индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average падна вчера с 0.58%, до 12 660 пункта и регистрира първа седмична загуба за тази година, от 0.5%, като ръстът му от началото на януари намаля до 3.6%. Основен фактор за понижението в петък бяха разочароващи резултати от Chevron и Ford.
Най-силно представящият се индекс през тази година в Ню Йорк е Nasdaq Composite. Стойността му в петък нарасна с 0.4%, до 2 817 пункта, като рсътът му за седмицата е 1.1%, а за месеца – 8.1%.
Голямата новина от тази седмица беше решението на Фед да удължи периода на нулеви лихви, до 2014 г, като при това централната банка на САЩ обяви готовност за нови количествени улеснения. Голямото притеснение на инвеститорите остава кризата в Европа.
И докато проблемите на еврозоната засега не водят до срив на еврото, заради органичния размер на европейския дълг, притежаван от нерезиденти, то доларът се оказа под дългосрочен натиск след решението на Фед. Тази ситуация увеличи привлекателността на йената като резервна валута, въпреки икономическите проблеми на Япония.
В петък единната валута поскъпна до 1.3208 долара, което е шест и половина седмичен връх. Еврото покачваше всеки ден от тази седмица срещу долара, като реализира ръст от 2.2%. Това е най-голямото седмично поскъпване на единната валута от средата на октомври миналата година насам.
През по-миналата седмица обемът на късите позиции, отворени от американските спекуланти срещу еврото достигна пети пореден седмичен рекорд, и изглежда през последните 5 дни дойде време за прибиране на печалби и ограничаване на загубите.
Вчера американските пари поевтиняха до 76.72 йени. В същото време еврото отстъпи до 101.34 йени. От една страна поскъпването на йената се дължи на обичайните покупки в края на месеца от големите японски експортни компании. Но от друга, то е показателно за отлив на доверие към американския долар, като резервна валута.
Поевтиняването на щатския долар изпрати нагоре цените на суровините. Петролът поскъпна за първи път от 3 седмици, като за изминалите 5 дни фючърсите на сорт WTI с доставка през март прибавиха 1.3%, до 99.76 долара за барел. В същото време цената на мартенските контракти за сорт Брент се покачи до 111.46 долара за барел. А индексът на цените на суровините CRB, изготвян от Thomson Reuters, нарасна с 2.5%, което е най-голямото му седмично повишение от декември насам.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *