Предупреждават за опасни стоки преди празниците

Столчетата са с метална тръбна конструкция и имат атрактивна дамаска с анимационни герои и седалка, която издава звук при сядане на детето.
Комисията е забранила и зимни якета с качулка марка Diamond за деца до 7 години поради наличието на връзки в областта на талията.  Увиването около кръста или закачането на връзките за различни предмети може да нарани детето.
Спрени са също и детски маратонки от марката Rco, тип ролери, тъй като търговецът не е предоставил инструкции как да се ползват безопасно и не е предупредил, че са задължителни предпазни средства за китките, дланите, лактите, коленете и главата на детето.
Експертите на КЗП препоръчват да се избягват декорации от имитации на плодове, изработени от стиропор и пластмаса.  Те могат лесно да се раздробят и децата да погълнат малките частици, което да доведе до задушаване.
Фигурките за декорация на Дядо Коледа, Снежанка, джуджета и други символи на празниците могат пък да са с остри ръбове или ненадеждно защитени механизми за сгъване. Това крие опасности от порязване или приклещване на пръстите, предупреждават специалистите.  Ароматните свещи понякога имат допълнителни елементи, като зърна от кафе например, които хвърчат при нагряване и могат да доведат до изгаряния, а в някои случаи да предизвикат и пожари, отбелязват още от КЗП.
От началото на годината комисията е забранила 277 вида опасни стоки, разкрити на територията на България, се посочва в съобщението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *