Предчувствие за лоши новини на пазарите

Лекият американски петрол поевтинява с 95 цента до $ 98 за барел, а сортът брент олекна с повече от долар до $ 108.70 за барел. Златото също олеква с 8 долара до $ 1 656.50 за тройунция.  Все още не е започнало очакваното от инвеститорите изявление от Федералния резерв на САЩ.
Нервност избива на пазарите в натоварения откъм събития и тревоги ден за глобалната икономика. Все още светът се притеснява от неуспеха на преговорите между правителството на Гърция и кредиторите й. Светила от ранга на милиардера Джордж Сорос посочиха именно тази рана като смъртоносна за европейската икономика и за света като цяло. В същото време политици от цял свят пристигат с чартърни джетове в луксозния швейцарски курорт Давос, за да се тревожат заедно за нарастващото неравенство между хората по света.
Първите послания от форума в Давос обаче съвсем не са успокояващи. Германският канцлер Ангела Меркел даде интервю за испански вестник, в което  заяви, че фондовете на Германия не са бездънни. Тя настоява, че за Европа е по-добре да има една силна Германия, а не една съсипана Германия.
Това обаче, което най-силно вълнува инвеститорите в момента е предстоящото изявление на Федералния резерв, насрочено именно за днес. За пръв път ФЕД ще огласи прогнозата си за лихвите, както за близкото бъдеще, така и за следващите години. В изявлението ще бъде упоменато точното време, по което централната банка смята да коригира основната си лихва.
В очакване на новините от него индексите на Wall Street потеглиха със спадове.
DOW JONES INDUS. AVG пада с 0.50% до 12 612 пункта. S&P 500 INDEX губи 0.45% до 1 308 пункта.NASDAQ COMPOSITE INDEX се покачва с 0.15% до 2 790 пункта.
Зад ръста на високотехнологичния сектор стои високия резултат на Apple, който срази всички с добрите си финансови постижения.
Европейските борси остават на червено с понижения над половин процент.
Във валутната търговия доларът се засили и притисна еврото до $ 1.2871. Петролът поевтинява слабо до $ 98.30 за барел лек американски и $ 108.99 за барел от сорта брент.
През последните часове над пазарите доминира песимизма. Инвеститорите останаха силно разочаровани от лошите данни за икономиката на Великобритания, която е нараснала с едва 0.9% през миналата година, след като през четвъртото тримесечие се е свила с 0.2%. Слабости показа леката промишленост на острова, която регистрира свиване на продукцията с 0.9%.
Информацията, че бизнесклиматът в Германия отчита трети пореден месец на ръст не успя да балансира настроенията и те остават предимно негативни. Помагат корпоративните новини, като например тази от Ericsson, който отчита наполовина по-малка печалба, или Air France-KLM, който предупреди инвеститорите, че очаква да отчете оперативна загуба.
Наред с това тежи новината, че Международния валутен фонд притиска Европейската централна банка и други публични кредитори на Гърция също да предприемат опрощаване на гръцките дългове. ЕЦБ държи гръцки облигации за € 40 млрд.
В условията на тези новини еврото се огъва към долара до $ 1.2939, борсите са на червено, а петролът струва $ 98.08 за барел лек американски и $ 108.87 за барел от сорта брент.
Инвеститорите са вторачили поглед към срещата на световните икономисти в швейцарския курорт Давос.
Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на Великобритания през четвъртото тримесечие на миналата година показват спад 0.2% на тримесечна база и ръст с 0.8% на годишна база.
Информацията подкрепя опасенията, че британската икономика може би се намира в рецесия, като очакванията бяха за свиване на БВП с 0.1%, след ръста с 0.6% през третото тримесечие на 2011 г.
След излизането на доклада основният фондов индекс в Лондон FTSE 100 пада с 0.13%, до 5 744 пункта, в Париж CAC 40 е надолу с 0.41%, до 3 309 пункта, а германският DAX губи 0.05%, до 6 416 пункта.
Еврото отстъпва с 0.23%, до 1.3007 долара, паундът пада с 0.31%, до 1.5577 долара, а  петролът сорт Брент вече поскъпва само с 0.09%, до 110.13 долара за барел с доставка през март.
Икономическият институт IFO публикува резултатите от проучването на икономическата ситуация в Германия през януари.
Индексът на Бизнес климата на IFO отразява състоянието на компаниите от промишления сектор в Германия, както и продажбите на едро и дребно. Индексът се базира на анкета, проведена измежду 7000 компании, които дават своята преценка за текущите бизнес условия и очакванията си за развитието през идните шест месеца.
Индексът използва 100 за граница между положителните и отрицателните очаквания.
За януари бизнес климатът в Германия се подобрява, като съответният индекс расте до 108.3 пункта. В същото време индексът на текущите условия пада до 116.3 пункта, от 116.7 пункта през декември, а индексът на икономическите очаквания скача до 100.9 пункта, от 99 пункта през предходния месец.
Като най-голямата икономика в еврозоната, Германия формира приблизително една четвърт от БВП на валутния съюз, което я прави определяща за развитието на селия регион.
След публикуването на данните FTSE 100 покачва с 0.11%, до 5 758 пункта, френският CAC 40 е нагоре с 0.06%, до 3 325 пункта, а германският DAX расте с 0.31%, до 6 439 пункта.
Въпреки ръст на индексите, докладът на IFO имаше по-скоро негативен ефект, тъй като подобрението на общия индекс се дължи на оптимизъм за бъдещето, съчетан с влошаване на оценката на текущите условия в германската икономика.
Еврото поевтинява с 0.03%, до 1.3033 долара, а доларовият индекс на Nasdaq се качва с 0.19%, до 79.95.
Европейските индекси стартираха сесията с покачване, подкрепено и от оптимизма в Азия. Днес основните фактори, които ще движат пазара са прогнозата за БВП на Великобритания и резултатите от заседанието на FOМC в САЩ.
В Лондон FTSE 100 качва с 0.28%, до 5 769 пункта, във Франкфурт DAX е нагоре с 0.33%, до 6 440 пункта, а френският индекс на сините чипове CAC40 печели 0.41%, до 3 336 пункта.
Акциите на Peugeot поскъпват с 1.05%, след като компанията обяви цената на първия в света хибриден автомобил с дизелов двигател. Peugeot 3008 HYbrid4 излиза на пазара през април на цена от 36 995 евро.
Въпреки апетита за риск на фондовите пазари, еврото продължава да се движи около нивата достигнато вчера, като поевтинява с 0.02%, до 1.3035 долара.
В Лондон фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през март поскъпват с 0.27%, до 110.33 долара за барел, подкрепени от по-високите ценови очаквания, свързани с кризата в Иран.
Азиатските пазари растат в сряда, въпреки волатилната сесия в САЩ вчера. За възходящото движение допринасят както отличните резултати на Apple, който ще бъдат отработени днес в Ню Йорк, атака и добрите новини от еврозоната, където вчера беше отчетно покачване на бизнес активността през януари, което показва, че кризата в региона не е толкова дълбока.
Обичайно, инвеститорите обърнаха малко внимание на фундаментите. Япония отчете първия си годишен търговски дефицит от 1980 г. насам, заради ръста на вноса на  енергийни продукти, след спирането на част от ядрените мощности в страната, заради кризата във Фукушима. Министерството на финансите в Токио съобщи днес, че дефицитът във външната търговия за 2011 г. е достигнал 2.49 трлн. йени ( млрд.).  По този начин статутът на страната като водещ кредитор в глобален мащаб е застрашен.
В Токио Nikkei Stock Average е нагоре с 1.1%, до 8 883.69 пункта, а в Сидни S&P/ASX 200 нарасна с 1.1%, до 4 271.30 пункта.
За поскъпването на акциите в Австралия допринасят данните за инфлацията в страната, през последното тримесечие на миналата година. Отчетеното липса на покачване на потребителските цени на тримесечна база и инфлация от 3.1% на годишна база, накараха инвеститорите да заложат на банките, очаквайки понижение на лихвените нива от Резервната банка на Австралия.
Пазарите в Китай и Хонконг продължават да празнуват настъпването на китайската нова година.
На фона на повишеният апетит за риск еврото леко отстъпва, с 0.04%, до 1.3031 долара. Курсът е в рейндж, преди днешното заседание на Комисията за отворени пазари, която ще определи паричната политика на Фед. Въпросът е дали централната банка на САЩ ще продължи с политиката на нулевите лихви до 2013 г?
След речта на президента на САЩ Барак Обама от вчера, в която той акцентира върху външната политика, йената поевтинява с 0.3%. до 77.9050 USD/JPY.
В същото време австралийският долар поскъпва с 0.4% срещу американските пари, до 1.0536 AUD/USD в резултат от кери трейдинг, заради разликата в лихвените нива в Австралия и в САЩ. Доларовият индекс на Nasdaq покачва минимално с 0.10%, до 79.88.
Липсата на силни движения на валутните клурсове предполага и стабилност при суровините. Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март поскъпват с 0.04%, до 98.99 долара за барел, а цената на златото се покачва с 5 долара, до 1 669 долара за тройунция.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *