Президентските избори в Австрия ще бъдат повторени

Австрийският конституционен съд обяви изборите за президент от май за невалидни

Австрийският конституционен съд обяви изборите за президент за невалидни. Съдът бе сезиран от евроскептичната партия FPÖ, която излъчи крайно десния претендент Норберт Хофер.

FPÖ оспорва резултатите с мотивва, че има очевидни нарушения в 94 от общо 117 изборни района.

При преброяването на гласовете на балотажа в края май стана ясно, че независимият кандидат Александер Ван дер Белен (72 г.), който бе подкрепен от Зелените, печели втория тур на президентските избори. Разликата обаче бе малка -30 863 гласа, а вотът се обърна след преброяване на изпратените по пощата бюлетини, които бяха около 700 000 на брой и в крайна сметка наклониха везните в полза на бившия лидер на Зелената партия.

По-рано очакванията бяха гласуването на спечелено от крайно десния претендент Норберт Хофер. Неговата партия обаче поиска касиране на резултатите – искане, което сега бе уважено от съда.

Вотът извади наяве разделеността на австрийците по въпроса по какъв път да поеме страната им. Привържениците на Ван дер Белен подкрепят имиграцията, докато Партията на свободата на Хофер иска затворени граници и залага на антиевропейските настроения. Голямата част от избирателите на Ван дер Белен са обединени от очакването, че качеството на живота в Австрия ще се запази. Това мнение застъпва една трета от избирателите на Хофер, докато повечето от тях смятат, че качеството на живота ще се влоши.

 

investor.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *