Президентът е обсъдил с кметове местното самоуправление

Преизидентът Румен Радев на среща с кметове днес на „Дондуков“2 е обсъдил актуалните предизвикателства и добрите практики в местното самоуправление , съобщиха от прессекретариата на държавния глава.Каквито и институции и закони да се създават на високите нива на държавата, не трябва да забравяме, че кметовете и управлението на малките населени места са онези, които пряко работят с хората. Най-показателен критерий за състоянието и просперитета на страната са именно малките населени места, върху които рефлектират всички проблеми и успехи, е заявил президентът Радев, който се е срещнал с представители на Националното сдружение на кметствата в България и на Сдружението на кметовете и кметските наместници на малките населени места.
Актуалните предизвикателства и добрите практики в местното самоуправление, както и перспективите за подобряване на условията за живот в малките населени места, са били във фокуса на срещата. Кметовете на малките населени места са призовали за по-голяма финансова независимост и справедливо бюджетиране за кметствата, подобряване на сигурността и подкрепа в борбата срещу битовата престъпност в българските села, както и за по-широк достъп до здравеопазване. Трудностите, добрите практики в местното самоуправление и перспективите за подобряване на условията за живот в малките населени места бяха във фокуса на разговора.
Кметовете на малките населени места призоваха за по-голяма финансова независимост и справедливо бюджетиране за кметствата, подобряване на сигурността и подкрепа в борбата с битовата престъпност в българските села, както и за по-широк достъп до здравеопазване. „Възможността всяко населено място да решава как да изразходва средствата за развитието си е изключително важна. Тази самостоятелност ще направи хората по-активни и ангажирани с важните каузи, свързани със средата, в която живеят“, е заявил президентът Румен Радев.
Представителите на малките населени места са благодарили за заявеното желание за по-тясно сътрудничество от страна на държавния глава и са подчертали, че този потенциал не е бил пълноценно използван през последните години. Румен Радев е обещал диалогът между президентската институция и ръководството на малките общини и населени места да продължи и в бъдеще. Държавният глава е изразил и подкрепата си по-голяма част от населените места в България да избират сами, в рамките на справедлив изборен процес, своите кметове.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *