Президентът на Кипър поиска по-социална Европа

Това той направи в речта си на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, представяйки приоритетите на Кипърското председателство.
Христофиас подчерта необходимостта от „по-добра Европа за гражданите“, по-социална Европа, която се вслушва в своите граждани, особено в сегашните трудни икономически условия. В рамките на своя мандат Кипър ще работи за всяка инициатива, която може да допринесе за социално сплотен Европейски съюз, с видими ползи за благосъстоянието на европейските граждани. Според Христофияс социалното сближаване е най-добрият начин за ефективно справяне с икономическата криза.
Президентът на Кипър отправи критика съм провежданите в Съюза политики на строги икономии. Той посочи, че те не решават, а задълбочават икономическите проблеми на страните-членки. Тежестта на кризата не може да се стоварва върху обикновените хора, заяви той пред Европейския парламент.
Развитието на Европа на основата на по-ефективна икономика, засилването на икономическия растеж и насърчаването на възможностите за заетост е друг ключов приоритет за кипърското председателство.
Съвместно изявление направиха ръководителите на трите основни европейски институции – Съвета, Парламента и Комисията, съответно Димитрис Христофиас, Мартин Шулц и Жозе Мануел Барозу. Те деклариха възможно най-тясно сътрудничество по време на кипърския мандат, който започна на 1 юли.
Официалната церемония по поемането на председателството ще се състои в днес в театъра на античния град-държава Курион на острова, на брега на Средиземно море.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *