Президентът откри форума за социална икономика

Президентът на Република България Румен Радев, заедно с министъра на труда и социалната политика Гълъб Донев и кмета на Пловдив Иван Тотев, откри Шестия европейски форум за социално предприемачество, който се провежда в Международен панаир – Пловдив. Съорганизатори на събитието са Европейската комисия, Европейският икономически и социален комитет, Европейската конфедерация на производствените кооперации и социалните предприятия, МТСП и Агенцията на хората с увреждания.
Това е едно голяма признание за България, за нейните усилия в каузата на социалната икономика и социалното предприемачество, каза в приветствието си президентът Румен Радев. Според него този форум е важен, защото отразява една важна реалност. Каузата за социалната икономика привлича все повече поддръжници във всички европейски държави и в България каза Радев и уточни, че тя е успешна, защото доказва, че бизнесът може не само да преследва печалба, но и да работи за обществено полезен интерес. По думите му цивилизоваността на едно общество не се измерва с това да предоставиш помощ на хората в неравностойно положение, а да създадеш такива условия, че тези хора да се чувстват пълноценни граждани със своя достоен труд и разгръщането на своя талант. Ето това е благородната кауза и тя намира все по-голяма подкрепа в българската държава и българското общество, твърди държавният глава.
Форумът се утвърди като международен център за подкрепа на стопанската дейност, съчетаващ бизнес и социални елементи, каза главният директор на панаира Иван Соколов. По думите му инициативата се е превърнала в инкубатор за развитие на нови икономически модели и неговата жизнеспособност се вижда от факта, че на панаира ще бъдат показани 67 иновативни продукта.
Министър Гълъб Донев каза, че във форума участват над 100 предприятия от 16 държави в Европа, които излагат своите произведения и представят своите добри практики и опит в областта на социалното предприемачество. Към днешна дата в над 2000 кооперации за хора с увреждания работят 500 000 души, които произвеждат стоки и предоставят услуги, добави министърът. Според него през последните години в тях е регистриран ръст с по 30 на сто на година.
Като един от основните организатори българските кооперации и тази година имат голяма заслуга за успешното провеждане на форума. Председателят на НС на ТПК Стилиян Баласопулов работи в кооперативното движение почти 40 години и за това време получава признание не само у нас, но и в чужбина. Той е инженер по образование и  доктор по икономика. Заема длъжности като вицепрезидент на Европейската конфедерация на производителните кооперации /CECOP/,  делегат в CCMI – Консултативната комисия по индустриални промени към Европейския икономически и социален комитет, също така е дългогодишен член на Икономическия и социален съвет на Р.България и на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Според него този форум  предоставя възможност на социалните предприемачи директно да контактуват с представители на европейските и национални институции и да бъдат запознати с актуалните политики за насърчаване на социалната икономика и затова се радва на все по-голям интерес от бизнес партньори, медиите и широката публика. Интересна е и темата на дискусията тази година –  Европейска конференция на тема Развитие на социалното предприемачество – възможности за достъп до пазара на труда“ и кръгли маси по актуални въпроси за социалната икономика.

Първият Европейски форум води началото си от 2012 г., която беше обявена за  Международна година на кооперациите от ООН и бе официално открит от г-н Ласло Андор – комисар по заетостта, социалните въпроси и приобщаването. Всяка година във форумите вземат участие представители на различни дирекции от ЕК, от Европейския икономически и социален комитет, представители на българските институции, европейски кооперативни и неправителствени организации.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *