Президентът призова ЕС за равноправие за Шенген

България възприема като важна отговорност предстоящото председателство на Съвета на Европейския съюз и като шанс да задълбочим и подобрим сътрудничеството си с партньорите си в общността.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес проведе работна среща с ръководителите на дипломатическите мисии на държавите членки на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство в България.

Държавният глава е изразил благодарността на страната ни за подкрепата и съветите, които България получава от европейските си партньори по линия на подготовката и дефинирането на приоритетите ни за председателството през следващата година.

„По време на своето председателство България си поставя за цел да бъде безпристрастен ръководител на преговорите в рамките на Съвета. Това, от което ще спечелим, е не налагането на национални интереси, а утвърждаването ни като отговорен, надежден и равнопоставен партньор в ЕС“, обяснил Радев.

На срещата са били обсъдени актуалните теми от дневния ред на ЕС, процеса на присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и мерките, които страната ни предприема за повишаване на ефективността на борбата с корупцията, както и справянето с мигрантската криза, информира в.Стандарт.

Държавният глава е призовал да бъдат прилагани еднакви критерии по отношение на участието на държавите членки в интеграционните проекти на ЕС като Шенген. Румен Радев предупредил да не се допускат двойни стандарти, които имат обезкуражаващ ефект върху страните, изпълняващи стриктно задълженията и стандартите, заложени в европейското законодателство.

Дипломатическите представители са проявили интерес към позицията на държавния глава относно проектите за създаване на обща отбрана на ЕС.

По време на разговора е била потвърдена готовността на България да подкрепи интеграцията на държавите от Западните Балкани в ЕС.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *