Президентът призова за план за излизане от кризата

Президентът Румен Радев призова за ясна стратегия за излизане от кризата с коронавируса и адекватни социално-икономически мерки. В интервю за Би Ти Ви, в което бяха задавани и въпроси на зрители, той очерта три задачи пред държавата.

За 2019 - Борисов: Работа, Радев: Безветрие - България | Vesti.bg

1. Да имаме ясен план за управляемо, поетапно и бързо завръщане към нормален начин на живот, когато се прецени, че епидемията отшумява.

2. Да изградим модел за управление на кризи, който да ни помогне при евентуална следваща криза.

3. Да имаме стратегия за социално-икономическо възраждане, с цели  отвъд хоризонта на сегашната криза.

Президентът заяви, че подкрепя ограничителните мерки на правителството за справяне с кризата, но смята, че те не трябва да се основават върху страха на хората от епидемията и заплахата от глоби и наказания, а върху тяхното съзнание. Защото ако утре масово решат да излязат по улиците – а той забелязал, че трафикът в София вече е почти същия, както преди извънредното положение, – нещата ще излязат от контрол.

Освен това не всички мерки според него са разумни – защо например в парковете и на Витоша не бъдат пуснати деца с родители и хора, практикуващи индивидуален спорт, при пълно спазване правилата за социална дистанция.

Нови условия за карантина в България | ТРОЯН ЕКСПРЕС

преди 3 дни

Държавният глава за пореден път разкритикува кабинета, че ако здравните мерки са били навременни, то социално-икономическите са силно закъснели и изостават. Той призова да се преразгледат инфраструктурните проекти и инвестициите да бъдат пренасочени в помощ на най-застрашените групи хора, като в същото време се намали сумата от до 10 млрд. лв. държавен дълг, който ще плащат следващите поколения.

Радев призова за директни помощи за най-нуждаещите се, включително чрез раздаване на ваучери за храна. „Какво става с гладния човек? Той излиза на улицата и помита всякакви мерки. Това ли трябва да се случи?“, предупреди президенът, информира iconomist.bg.

Над 120 досъдебни производства е образувала прокуратурата за ...

Запитан за постоянните си пререкания с премиера Бойко Борисов в разгара на кризата, Румен Радев заяви, че никога не е отказвал да приеме подадена ръка, стига поканата да е искрена. Същевременно той заяви: „Не приемам премиерът да си гради образа на спасител върху страха“. И разкритикува Националния оперативен щаб и правителството, че всеки ден плашат хората с трупове.

ИКОНОМИКА НА ЕПИДЕМИЯТА: Ще пострадат ли доходите ни заради ...

Президентът попита хипотетично, ако на ден у нас умират 300 човека, защо сутрин в брифингите на щаба да не се казва – еди колко си умрели от рак, еди колко си – от сърдечен удар, еди колко си – от корона вирус, еди колко си – от глад…

Най-големия страх на държавия глава е, че ако излезем от кризата със закъснели и неадекватни социално-икономически мерки и в резултат на това затънем в рецесия, може да последва масова емиграция.

financebg.com
Post image

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *