Румен Радев гарантира сигурността на Цветан Василев

Президентът Румен Радев каза, че ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността на ексбанкера Цветан Василев, ако дойде в България. Той заяви това в Ахелой в отговор на журналистически въпроси. Радев беше в курортното селище, за да участва в честванията на 1100 години от битката между българските войски, водени от цар Симеон I Велики, и войските на Византия, водени от магистър Лъв Фока.
А що се отнася до поисканата от съпругата на Василев намеса, Радев добави, че България не е президентска република. Правомощията на президента по отношение на съдебната власт са изключително ограничени, добави той и припомни, че е разсекретил и направил публични стенограмите на КТБ, с което е дал своя дял за осветляването на скандала.
Този скандал е вече в ръцете на правосъдието, но г-н Цветан Василев може да допринесе много за разрешаването му, като даде валидни показания и представи доказателства, каза още Румен Радев.
Той бе запитан и за готовността му да инициира среща между държавните институции и частниците в Слънчев бряг. По този въпрос президентът отговори, че скандалът показал няколко неща. „Едното е, че законите наистина не се спазват, но другото е, че институциите не работят достатъчно ефективно“, каза още Радев. Той добави, че вчера сутринта е чул разумни призиви за диалог, разговарял е и с министъра на туризма Николина Ангелкова. Президентът добави, че се надява този диалог да бъде успешен, правилата да са ясни предварително, да не се сменят по средата на сезона и да се спазват от всички.

Нека не се забравя и един друг факт, припомниха участници в събитието: Слънчев бряг е най-предпочитаният курорт от абитуриентите. След вълненията, емоциите и неповторимите мигове на абитуриентските балове, по традиция следва празнуването и на втората бална вечер. Почти всяка година голяма част от дванадесетокласниците у нас отбелязват своето завършване с допълнителна екскурзия. Интересът на абитуриентите е насочен основно към родните морски курорти и офертите, които предлагат туристическите агенции.
По време на посещението си в Ахелой президентът се срещна с кмета на Поморие Иван Алексиев, а оттам се отправи към мястото, където се е състояла историческата битка, за да наблюдава възстановката й. По-късно Румен Радев се включи в празничното шествие до паметника на цар Симеон I в Ахелой.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *