Президентът Радев: Държавата да поеме отговорност и да се справи с Африканската чума

Президентът Румен Радев заяви, че е изключително важно в настоящия момент държавата да демонстрира своята отговорност и способност да се справи с Африканската чума по свинете, защото тя засяга не само животновъдния бранш, но и всички българи, особено хилядите, които разчитат за прехраната си на домашните животни, които отглеждат. Радев каза това в началото на инициираната от него среща днес с представители на институциите, които са ангажирани с действия за овладяване на кризата с разпространението на болестта.
Президентът благодари на присъстващите за готовността да обсъдят кризата във връзка с Африканската чума по свинете. Той коментира, че тази криза „е само част от общата кризисна ситуация в страната, свързана и с пробива в Националната агенция за приходите, засегнал 5 млн. български граждани, и с неизгодните в правно и финансово отношение договори за F-16, засягащи в перспектива всички българи, и с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, и, разбира се, много други теми“. Но всички знаем, че в България недоволните винаги са много повече от протестиращите, коментира президентът Радев.
Държавният глава очаква повече информация от институционалните представители, както и да се обсъдят мерките за преодоляване на финансовите, екологичните и социалните аспекти на кризата. Радев изрази убеждението си, че справянето с проблема може да бъде само с обединените усилия на всички институции, на местната власт, бизнеса, браншовите организации и сдружения, както и на всички граждани, за които, по думите му, е необхоима и отворена и добре мотивирана информационна кампания.
Резултат с изображение за африканската чума по свинетеВицепремиерът Томислав Дончев, който беше сред участниците в срещата, предложи земеделският министър да докладва за обстановката, а той после да допълни какви мерки са взети от другите държавни структури, защото, по думите му, проблемът не е само в рамките на отговорностите на БАБХ и на МЗХ. Към решаването на тежката ситуация фактически отношение има половината, ако не и по-голяма част от апарата на държавата, добави Дончев.
Министърът на земеделието и храните Десислава Танева каза, за първи път в България се регистрира случай на АЧС през 2018 г. в Тутраканци и след него се приема национален стратегически план за действие. Мерките, които прилага България, са съгласно европейската стратегия за борба с Африканската чума по свинете, приета през 2015 година в ЕС. Към днешна дата има регистрирани 26 огнища категория „домашна свиня“, 5 – в промишлени свинекомплекси, както и отделни 26 случая на дива свиня.
В срещата участваха също министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, председателят на ДАНС Димитър Георгиев, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев.

 

Милен АТАТАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *