Президентът Радев: Неравенствата в България са далече от всякакви средни европейски показатели

Президентът Румен Радев, който откри днес в резиденция „Бояна“ кръгла маса, посветена на неравенствата и бедността в България, каза, че стотици хиляди българи живеят в бедност и в социално изключване, поставени са в унизителни условия да не могат да посрещнат елементарни човешки нужди.Огромна част от тях са работили през целия си активен живот, други работят в момента, но продължават да са бедни. Хиляди български деца са лишени от възможността за образование и адекватна грижа, и най-вече от възможността да развият своите заложби и талант – което е всъщност огромната трагедия на бедността. Отговорността е във възрастните, каза президентът Радев.
Неравенствата водят до изкривяване на всички системи в обществото, има някакъв праг, до който те са допустими, но неравенствата днес в България са далече от всякакви средни европейски показатели и са толкова дълбоки, че в тях пропадат всякакви опити за обединение около национално значими цели за развитие, подчерта държавният глава. Защото със сега съществуващите в България финансови, икономически, социални, здравни и образователни модели това все още се оказва непосилна задача. Наша е отговорността да пресечем схемите, при които тези неравенства и разслоение придобиват необратим характер, посочи държавният глава.
Президентът отбеляза, че неравенството е заложено дълбоко в основата на общественото развитие и е нормално следствие на различните качества, знания, умения, инициативност, производителност на отделните хора, но когато то вземе прекомерни размери, когато социалните и икономическите системи са неефективни и когато има изкривявания в пазара, когато обществото и държавата абдикират от социалните си ангажименти, все повече хора попадат в плен на бедността. А тя ражда корупция и престъпност, бедността е липса на справедливост, на работа, на образование, на здравеопазване, на сигурност, липса на шанс за реализация, посочи президентът Радев, като добави, че преди всичко тя отнема от обществото перспективата за динамично развитие.
Президентът постави въпроси за обсъждане на форума, сред които – къде се коренят причините за неравенствата и бедността в България, кои са критичните прагове на неравенствата, по какви механизми се формират, кои са социалните и икономическите модели, които могат да доведат до справедливо възнаграждение на труда, как националният доход и неговият ръст да се разпределят справедливо и да допринасят за благоденствието на обществото, как да се търси баланс между развитието на конкуренцията в една пазарна икономика и адекватна социална политика.
В момент, в който все повече се говори за стабилност, за ръст на БВП, за негови рекордни стойности, колкото повече се говори на тези теми, толкова повече трябва да говорим и за бедността и за това как се разпределя този БВП, по какви механизми се харчат публичните средства и как те допринасят за хармоничното развитие на обществото, каза президентът, който е убеден, че пренебрегването на темата за бедността и неравенствата е безотговорност към бъдещото развитие на обществото ни.
В началото на форума беше оповестена статистика за България – според данните на Евростат разликата в доходите за 2017 г. между 20-те процента най-богати хора спрямо 20-те процента най-бедни българи вече е осем пъти, при средни нива в ЕС – 5,2. Над милион и седемстотин хиляди българи живеят с доходи до 600 лева, като в същото време издръжката на живот за тази година, изчислена от КНСБ, е 585 лева. Повече от 2 милиона и триста хиляди българи живеят с месечни доходи до 1000 лева. Около 400 хиляди българи живеят със средни доходи между 1000 и 2000 лева месечно, което според разбиранията ги определя като средна класа, но в същото време тези доходи не им осигуряват икономическа сигурност, която е характерна за тази класа.  Други 400 хиляди българи работят, но са бедни – с доходи под линията на бедност – 321 лева за тази година.

 

Милен АТАНАСОВ 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *