Президентът сезира КС във връзка със СЕТА

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд /КС/ с искане за задължително тълкуване на разпоредби от конституцията по повод Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз и неговите държави членки /СЕТА/. Това днес съобщава прессеркретариатът на държавния глава.
Искането е за тълкуване на разпоредбите, свързани с условията за ратифицирането и действието на такива смесени международни договори /чл. 5, ал. 4 и чл. 85, ал. 1, т. 9/, участието на Република България в ЕС /чл. 4, ал. 3/ и икономическото развитие на държавата /чл. 19 и чл. 20/.
Тълкуването на тези разпоредби има важно значение за националната правна система и за участието на страната ни в изграждането и развитието на ЕС, се посочва в информацията. То ще допринесе България да се утвърди като предвидим партньор в международните отношения. Разкриването на точния смисъл на конституционните разпоредби ще има значение и в бъдеще при сключването на подобни споразумения, свързани с членството ни в ЕС.
Изложените съображения мотивират държавния глава да упражни правомощието си и да сезира КС като пазител на върховенството на Конституцията, подчертават от прессекретариатът на президента.

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (Comprehensive Economic and Trade Agreement – СЕТА) е предложение за споразумение за свободна търговия между Канада и ЕС. В случай на влизане в сила на такова споразумение, то ще елиминира 98% от тарифите/митата между Канада и ЕС. Критиците са против споразумението с мотива, че това ще отслаби ЕС по отношение защитата на правата на потребителите, включително тези, които се отнасят до безопасността на храните, както и това, че тези тарифи вече са незначителни. Споразумението също така е критикувано като благоприятно само за едрия бизнес и транснационалните корпорации, докато ще има огромни рискове от нетни загуби, безработица, тежки щети върху околната среда и неблагоприятно въздействие върху отделните граждани. Споразумението предвижда и разширяване на правомощията на инвеститорите при уреждане на спорове със страни-членки, където корпорации могат да съдят държавата. Създават се особени съдебни процедури, при които големи корпорации могат да блокират законодателството на отделните държави, ако това е в тяхна вреда. Предложението предизвика масови протести в  Германия. Преговорите завършиха през август 2014 г. и споразумението се очаква да бъде одобрено от всички държави-членки на ЕС.

През миналата година  Европарламентът гласува за одобряването на СЕТА, но това стана след дълги спорове с Белгия, и по-точно с възраженията на една от нейните провинции, които заплашваха за провалят споразумението. Дори в същия този ден премиерът на Канада се върна от летището, където щеше да излети за Европа заради подписването. В крайна сметках и Белгия клекна, но сега предстои ратификация от парламентите на всяка една страна по отделно.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *