Президентът Си Дзинпин: Китай обещава да отвори своята икономика

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай ще отвори своята „свръхразмерна“ икономика, за да гарантира внос на повече висококачествени стоки и услуги. Работи се и по подписването на пактове за свободна търговия с повече страни, каза той в четвъртък. 

Президентът Си говори на форума за Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество (Apec), който включва САЩ и Русия. Все още не е ясно дали президентът на САЩ Доналд Тръмп ще говори на събитието, което продължава и утре, в петък. Преди това президентът Тръмп използва събитието, за да изложи своята конкурентна визия за бъдещето на световната търговия. Китай и САЩ са въвлечени в търговска война от 2018 г. насам и са в редица спорове относно данъците върху вноса и китайските технологични фирми, работещи в Америка.

Съветник на Тръмп сравни китайския президент със Сталин - BgonairОт своя страна пък Си Дзинпин също използва речта се на Apec от четвъртък, за да отрече, че Китай ще се отдръпне от други икономики – известно като отделяне – и да предупреди за мерки срещу протекционизма. „Няма да обърнем курса или да се противопоставим на историческата тенденция чрез„ отделяне “или образуване на тесен кръг, за да не останат някои други навън“, каза той в заключителните послания на своеото слово.

Неговите коментари дойдоха при подписването на най-голямото регионално споразумение за свободна търговия през уикенда, обхващащо почти една трета от продукцията на  световната икономика. Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), което се създава в рамките на почти едно десетилетие, включва Китай, Япония, Южна Корея и 12 други   азиатски държави.

„В днешния свят, където икономическата глобализация се превърна в необратима тенденция, никоя държава не може да се развива, като държи вратите си затворени“, добави президентът Си. Китай обаче участва в редица търговски спорове с конкурентни икономики, включително Австралия, която е наложила мита за внос до 80% върху ечемика.

Миналият месец Си Дзипин и други китайски лидери изготвиха план за петгодишния план на Китай и определиха стратегическите ключови цели за следващите 15 години. Те предвиждат да превърнат Китай в нация с „високи доходи“ до 2025 г. и да достигне до „умерено развита“ нация до 2035 г.

ВВС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *