Президентът събира партийните лидери около ”кръглата маса”

След като парламентът прие оставката на правителството с 209 гласа „за“ и 5 „против“, Росен Плевнелиев заяви, че събира всички партии заедно, а не поотделно, за да няма и капчица съмнения за тайни коалиции, договорени в президентството“. „Ще говоря с партийните лидери какво има спешно за вършене в държавата и до разпускането на парламента, ако се наложи, ще обсъдим изчерпан ли е лимитът на това Народно събрани и в понеделник връчвам мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ. Ако те го върнат, следва вторият, третият, бързо и ясно, няма да се бавим. Без пазарлъци“, каза президентът.
Той заяви, че търси ефективност и това е в интерес на гражданите. Изборите трябва да са на най-ранната възможна дата, смята Плевнелиев. По думите му това е единственото справедливо и отговорно към гражданите решения.
„В ситуация на криза партиите и политиците са тези, които трябва да покажат държавническо поведение. Най-важното сега е да не застрашаваме гражданския мир, правовата държава и демократичната държава“.
Държавният глава настоя партиите да останат да работят в парламента до края на консултациите. Служебното правителство не може да извърши радикални промени, защото има ограничен по време и обем мандат, не може да променя закони, подчерта той. Плевнелиев пое ангажимент към служебното правителство да заработи Обществен съвет, в който да има легитимни представители на протестиращите граждани, на синдикатите, работодатели и други граждански организации. Най-важното задължение на служебното правителство обаче е да гарантира провеждането на честни и демократични парламентарни избори, припомни Росен Плевнелиев. „Не вярвам, че президентът ще сформира служебно правителство, което да организира честни предсрочни избори и да ревизира управлението на ГЕРБ”, заяви обаче тази сутрин пред Нова телевизия лидерът на „Атака” Волен Сидеров, който обяви, че заради това няма да участва на днешните консултации. Според него сега протестите трябва да станат много по-концентрирани и да се насочат срещу президента. Сидеров заяви готовност да предложи на хората от улицата да съставят служебен кабинет, ако мандатът стигне до неговата партия. От протестиращите На много места в страната протестиращите формулират писмено своите искания и ги предоставят на легитимните организатори на протестите. Идеята е исканията да бъдат обобщени и изпратени до президента. Не навсякъде обаче протестиращите могат да формулират единни искания. Сред исканията са Велико народно събрание, нова конституция, мажоритарни избори и експертно правителство.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *