През седмицата пазарът беше силно волатилен в двете посоки

През тази седмица пазарът беше силно волатилен и в двете посоки. От понеделник до сряда Vix скочи с 20%, до 16.91, след което се понижи и отново леко нарасна в последната сесия до 15.50.
 
През изминалите се 7 дни пазарите често реагираха нелогично на фундаменталните новини, но това е защото бяха движени от други фактори – най-вече прибирането на печалби от къси позиции, след няколко поредни сесии на понижения на индексите.
Като се изключи по-високата волатилснот, която е нещо обичайно за втората половина на септември, Wall Street изпраща един добър месец и тримесечие.
Dow Jones Industrial Average в петък се понижи с 0.36%, до 13 437 пункта, но въпреки това регистрира ръст от 10% от началото на годината, 4.3% за тримесечието и 2.7% за септември.
Широкият фондов индекс S&P 500 отстъпи в петък с 0.45%, до 1 440.67 пункта, но от януари насам е скочил с 15%, и се е повишил с 5.8% за тримесечието и 2.4% за месеца.
Технологичният Nasdaq Composite намаля с 0.65% в последната сесия за седмицата, до 3 116 пункта, но нарасна с 20% за година, 6.2% за тримесечието и 1.6% за месеца.
Резултати, които предполагат продължаване на възходящия тренд през октомври. Особено с оглед на това, че в средата на септември Фед вкара в действие нов кръг от количествени улеснения, в рамките на който ще изкупува всеки месец американски облигации за 40 млрд. долара.
Но има и притеснителни моменти. Въпреки че потребителското доверие в САЩ расте и съответният индекс достигна 78.3 пункта през септември, най-голямата икономика в света расте твърде бавно – 1.3% повишение на БВП през второто тримесечие на годината. Реалните доходи на домакинствата намаляват, а разходите се покачат основно заради високите цени на храните и горивата.
Това не изглежда като рецепта за икономически успех. А с наближаването на края на годината, ще се засилят и опасенията, че САЩ може да скочи от “фискалната скала”.
Възходящият тренд вероятно ще продължи и през октомври и ще бъде подкрепен от изборите в САЩ на 6 ноември, за които американците се надяват, че ще се превърнат в решение за политическата криза във Вашингтон. Но дори Обама да спечели, което е твърде вероятно, това не значи, че демократите ще имат мнозинство в Конгреса. Така конфликтът между двете основни партии в САЩ може да се задълбочи и в такъв случай американската икономика ще падне твърде лошо от “фискалната скала”.
В Европа също има много проблеми. Moody’s вероятно ще понижи кредитния рейтинг на Испания преди 1 октомври. А това ще означава повишаване на разходите за обслужване на испанския дълг и вероятно ще обезсмисли усилията на премиера Марио Рахой да запази фискалната независимост на страната от Европейския съюз. За сега Германия успешно ограничи отпускането на средства за Мадрид, докато не стартира Европейският механизъм за стабилност. А според независими проучвания испанските банки се нуждаят от ре капитализация в размер на 59.3 млрд. евро.
Тези новини би трябвало да оказват натиск върху еврото. Но данните на CFTC показват, че в началото на тази седмица нетните залозите срещу щатските пари за достигнали 17.96 млрд. долара, най-високото им ниво от август 2011 г. насам. Доларовият индекс DXY се понижи с 1.6% през септември. А нетните залози срещу еврото са намалели през седемте дни до 25 септември с 32%, спрямо предходните седем дни. Видно е, че QE3 в САЩ вече има ефект на валутните пазари.
Поевтиняването на долара пък повдигна цените на суровините. За третото тримесечие цената на сорт Брент се е повишила с 15%, а американския лек суров нефт, с 8.5%. Златото също поскъпна, въпреки че физическото му търсене намалява. През септември, продажбите на инвестиционни златни монети в САЩ са били най-слабите от 2007 г. насам. Същото важи и за цялото трето тримесечие. Но междувременно цената на златото на международните пазари се покачи с 11%, до 1 774 долара за тройунция.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *