През 2023 г. европейците ще са със стандарта на САЩ от 60-те години, сочи прогноза на Брюксел

Ако страните в Европейския съюз не извършат в следващите 10 години широки икономически реформи, жизненият стандарт на жителите им през 2023г. ще е по-нисък от този на американците в средата на 60-те години.

По това време производителността в Европа ще намалее до 73% от тази в САЩ (при положение че в средата на 90-те години е била почти 90%), а стандартът на живот – 60%. Основната причина за раздалечаването е, че американците са увеличили производителността си и по-бързо приемат авангардни технологии.

Прогнозата се съдържа в последния тримесечен доклад на Европейската комисия и според Тони Барбър от „Файненшъл таймс“ заслужава да бъде окачена в офиса на всеки президент и премиер в Европа.

„Това е смразяващо предвиждане по две причини. Първо, то рязко контрастира с успокоителните приказки за възстановяване и финансова стабилност, разказвани от европейските лидери в първите седмици на 2014 г. Второ, то повдига сериозни въпроси за относителната тежест на Европа в света и особено за военния й съюз и икономическо партньорство със САЩ“, пише авторът.

Той посочва, че преди половин век е имало сериозна разлика в жизнения стандарт от двете страни на Атлантика, но затова си е имало съвсем ясни причини – Втората световна война съсипва Европа и дава тласък на американската икономика.

„Но през 60-те и 70-те години Европа започна да догонва Америка, а през 80-те и началото на 90-те години ръстът на икономиката на глава от населението бяха почти еднакви. В тези десетилетия някои смятаха, че Европа се отправя достатъчно добре, за да се надява да не живее вечно под икономическия и военен чадър на САЩ и че колкото по-динамична е европейската икономика, толкова повече Европа ще може да поеме собствената си защита и роля в световната сигурност. Трансатлантическите отношения ще се засилват от това, че стават и по-балансирани“, обяснява Барбър.

Подобни прогнози не само се оказаха погрешни, но и всъщност двустранните връзки влизат в период на притеснителен дисбаланс, което изнервя много хора във Вашингтон.

Две трети от разминаването се дължи на ниската производителност на труда, а една трета – на различията в заетостта и часовете, изработени от съответния служител. „Данните сочат, че не само ръстът в САЩ е относително по-малко засегнат от финансовата криза, но и че САЩ очакват да излязат от нея в по-силна позиция в сравнение с еврозоната“, се казва в доклада на Европейската комисия. Потенциалният годишен растеж на американската икономика за следващите 10 години е 2.5%, докато в еврозоната остава на мижавия 1%. Ръстът, измерен на глава от населението, ще бъде два пъти по-нисък в Европа спрямо този в САЩ.

Затова е време, твърди Европейската комисия, когато стане дума за икономически реформи за стимулиране на растежа, Европа да инвестира в обещанията си, а политиците да спрат само да говорят за Лисабонската стратегия и програмата 2020.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *