42% спад на преките чуждестранни инвестиции в света

На 24 януари Конференцията на ООН за търговия и развитие публикува последния си доклад за глобалните инвестиционни тенденции, според който преките чуждестранни инвестиции в света са намалели с 42% през 2020 г. и се очаква да спаднат още през 2021 г.

Преките чуждестранни инвестиции в България през 2019-а - Money.bg

В него се посочва също, че през 2020 г. Китай за първи път е усвоил повече чуждестранни инвестиции от САЩ, заемайки първо място в света по този показател.

В интервю Джан Сяонин, директор на отдела за инвестиции и предприемачество към Конференцията на ООН за търговия и развитие, представи глобалните инвестиционни тенденции през 2020 г. и посочи, че глобалните преки чуждестранни инвестиции са спаднали рязко миналата година до само 859 милиарда щатски долара, т.е. с 42% по-малко в сравнение с 1,5 трилиона щатски долара през 2019 г., информира economynews.bg.

Бюджет и финанси :: Чуждите инвестиции в България през 2019 г. са само заеми

Относно САЩ и ЕС той добави, че през 2020 г. преките чуждестранни инвестиции в САЩ са били с 49% по-малко, т.е. над 130 милиарда щатски долара. Потокът им във Великобритания е спаднал от 45 млрд. щатски долара през 2019 г. до отрицателен растеж, поради въздействието на пандемията и Брекзит.

Как реформировать ООН? - Парламентская газета
През 2020 г. Китай е реагирал успешно на въздействието на епидемията и въпреки резкия спад на глобалните транснационални преки инвестиции е отбелязал ръст на усвоените чуждестранни капитали. Джан Сяонин каза, че през 2020 г. реално използваните чуждестранни капитали от Китай са се увеличили с около 4% на годишна база и са достигнали 163 милиарда щатски долара, включително инвестициите във финансовия сектор.Източник: Радио Китай

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *