Прекратяват споразумението за проекта ”Бургас–Александруполис”

Второто гласуване също трябваше да мине днес, но беше отложено. След процедурни спорове и нападки между Синята коалиция и левицата зам.-председателят на парламента Менда Стоянова предложи дебатите да бъдат прекратени и срокът за предложения между първо и второ четене на закона да бъде намален на три дни. Мнозинството я подкрепи. Така гласуването на второ четене се отлага за следващата седмица. От Коалиция за България остро възразиха срещу влизането на законопроекта още днес в пленарна зала за второ гласуване, след като не е минал по съответния ред в икономическата комисия. Проектът „Бургас–Александруполис“ е неосъществим и неизгоден за България. Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков на дебатите по денонсиране на споразумение за петролопровода. Дянков заяви, че проектът е финансово неосъществим, не само защото е финансово бреме за България. По думите му е непосилен за всички участници в споразумението. Според него на общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и е неприемлив за банково кредитиране, заради това, че е невъзможно получаване на гарантирано количество петрол, предаде „Фокус”. България реално се отегли от проекта в началото на декември 2011 г. Тогава  Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма по това време Трайчо Трайков заявиха, че България няма да строи нефтопровода, но всички задължения ще бъдат платени. Месеци по-късно МС гласува сумите необходими за ликвидиране на проектната компания. За решението на българското правителство повлия още местният референдум в Бургас, на който хората казаха твърдо „не“ на тръбата, въпреки че и на него не гласуваха 50% от избирателите. През февруари т.г. от руската компания участник в проекта „Транснефт“ предупредиха,  че България няма как юридически да излезе от него. Този проект ще губи каквото и финансиране да се внесе отвън. Реализацията му е невъзможна при пазарни условия, каза министърът в оставка. Руски представител е казал, че първоначалната финансова схема за финансирането на този проект не е възможна, посочи още днес Дянков. Георги Пирински от Коалиция за България попита защо след като проектът бил финансово неосъществим, гръцката страна с нота отказва да денонсира това споразумение, руската страна също. В доклад на министъра на околната среда и водите се казва, че проектът не е риск за околната среда, каза Пирински.
Очаква се трасето на петролопровода „Бургас–Александруполис“ да премине през множество археологически обекти, заяви депутатът от ГЕРБ Димитър Бойчев. „В Александруполис няма никакъв туризъм, а в Бургас има”, каза той.  По думите му становището на Икономическия институт към БАН посочва, че има спорни икономически ползи, съществуват сериозни екологични рискове. Депутатът от Коалиция за България Михаил Миков репликира: „Аз разбирам, че меракът ви Божидар Димитров да обикаля и да вади скелети-вампири е необятен. Не говорете кой предава националния интерес. С това решение правите едно трасе на руския петрол с гръцките кораби да минава само през Босфора, а България да вади скелети-вампири”.
„Вие не искате да се съобразите с местните референдуми”, заяви в отговор Димитър Бойчев. Йордан Цонев от ДПС заяви, че ще подкрепи денонсирането на споразумението, „само че без лицемерието на Синята коалиция и на ГЕРБ”. Според Цонев истината е, че това споразумение не е икономически изгодно за България. България трябваше да търси други ползи от този петролопровод, по друг начин трябваше да бъде формирано дяловото участие, каза депутатът. „На Синята коалиция ще кажа: Да не дава Господ нашите стратегически партньори да ни препоръчат някой петролопровод, който да не е с руски газ”, каза още той. На дебатите съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов заяви, че те са първите, които са показали на бургазлии какви ще са резултатите от изграждането на петролопровода: „Гигантски танкер ще се изправи пред очите на всички туристи. Никой от почиващите не иска да гледа това гигантско туловище и не иска да се къпе до него. България плаща пари за несъществуващ проект. Съгласен ли е българският данъкоплатец през Народното събрание да плаща на руската резидентура през през несъществуващ проект да им издържа агентите?”
Иван Иванов от Синята коалиция каза, че проектът тръгва не в правителството на Иван Костов, а през 1993 г. в правителството на Любен Беров. България няма полза от този проект, само Гърция и Русия имат интерес, заяви депутатът.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *