Прекратява се оловното производство в Кърджали

Причината са продължаващите обгазявания на града със серен диоксид. Заповедта е на екоинспекцията в Хасково. Очаква се след затварянето на Оловния завод, с което се слага край на едно от най-старите промишлени производства в Източните Родопи, на борсата да излязат стотици работници.
Екоинспекторите ще спрат част от инсталацията за преработка на олово и оловни сплави. С метални пломби ще бъдат запечатани машините, които преработват рудния концентрат. В този цех се извършва близо 90 на сто от общото производство в оловния завод.
Основният мотив за затварянето са наднормените емисии на серен диоксид. От началото на годината екоинспекцията е регистрирала 29 превишения на допустимите средночасови концентрации. Според представители на областната управа собственикът Валентин Захариев не е предприел мерки за спиране на обгазяванията, въпреки дадения му от три министерства гратисен срок.
Металурзите в Кърджали смятат, че от днес започва ефектът на доминото – след оловния, ще затвори и другия завод – цинковия, а после и Горубсо-Мадан, където се добива рудата. Много работници ще излязат на борсата. Прогнозите на синдикатите са, че това ще засегне над 1 000 души.
Кризисен щаб вече мисли как да намери ново препитание на съкратените. Първо те ще получават помощи от бюрото по труда, а после могат да се включат в програми или да бъдат наети от други фирми. На този етап обаче големите предприятия не искат да наемат нови хора, защото не могат да им осигурят работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *