Премахват добавките за прослужено време

Това предвиждат две наредби за заплащане и оценяване на служителите, представени днес в Министерски съвет от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков. Досегашните добавки за прослужено време, които държавните служители получаваха, ще бъдат включени към основните им заплати. Вместо тях те ще получават бонуси, които ще зависят от заеманата длъжност, професионалния опит и оценката на работата на чиновника. Възнагражденията ще се правят на база на резултатите от работата, а не на база на трудовия стаж, обясни Дянков, цитиран от БТА. В отговор на журналистически въпрос Дянков оцени като добра идеята на бизнеса за премахването на класовете и в частния сектор. Не знам коя наредба трябва да се промени, но за мен това е смислена идея, коментира министърът. 30-процентната бонусна част  от заплащането също ще бъде от два компонента – постоянна – на база на годишни резултати, и допълнителна – при добре свършена конкретна работа по преценка на ръководителя.
Всяко ниво на основните месечни заплати за длъжност включва шест степени, всяка една от които има минимален и максимален размер на основната месечна заплата на служителите, заемащи длъжности в съответното ниво. Таванът на основното трудово възнаграждения е 3500 лева.
Ще се правят два вида оценки – годишна и месечна. На базата на годишната оценка ще се определят възможностите за повишаване на основната заплата на работещите в държавната администрация, предаде БГНЕС. Заплатата няма да се повишава, ако оценката е „Неприемливо изпълнение“. На базата на месечните оценки пък ще се решава дали служителите ще получават тримесечни бонуси и в какъв размер. Всеки служител, освен че ще трябва да се оценява сам, ще получава оценки и от колегите и от прекия си началник. На никого в държавната администрация заплатата няма да падне под сегашното ниво, категоричен е Дянков. Документите предвиждат още въвеждане на допълнителни възнаграждения за привличане и задържане на ценни служители за определена позиция. До 15 април ще се уточни възнаграждението на служителите, които работят по еврофондовете. Очаква се новият начин за определяне на заплащането да стане факт през февруари догодина, когато бъдат готови всички необходими наредби за промяната. Действието им се отнася до заетите в централната и в общинските администрации по трудово и служебно правоотношение. Там не попадат обаче заетите по закона за МВР, закона за отбраната и въоръжените сили и Закона за ДАНС, специализираните структури към администрацията на президента и администрацията на Народното събрание. Симеон Дянков повтори тезата, че сега е добрият момент за ускорена реформа  в пенсионната система. Предлаганите промени в наредбите за заплащането на държавните служители бяха обсъдени в Тристранния съвет.
Синдикатите са против отпадането на класа за трудов стаж Лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев посочи, че синдикатите новата система за заплащане да бъде първо тествана пилотно в част от администрацията, и ако даде ефект едва тогава да бъде приложена цялостно. Според Тренчев ако промените бъдат въведени шоково от началото на 2012 година ще настане хаос със заплащането на държавните служители, предаде БНР.
Според Тренчев основна слабост в новите наредби е липсата на обжалване на атестациите. Ако служител смята, че е оценен неправилно, няма към кого да се обърне. Той попита „на арменския поп ли или на мюфтията да отиде да се жалва“. КНСБ одобрява съотношението 70% основна заплата и 30% бонуси и дори ще иска  подобно съотношение да бъде записано като препоръчително и в Кодекса на труда и за частния сектор, тъй като и там системите на заплащане се нуждаят от структуриране. Синдикатът обаче „категорично не приемаме включването в основното възнаграждение на доплащането за стаж и възраст, т.е класа. „Няма да допуснем това да се случи в частния сектор. Предупредихме съвсем ясно никой да не си прави сметки да вкара тази дузпа в нашата врата“, каза предидентът на КНСБ Пламен Димитров.
Той изтъкна, че няма никакви указания как да се изплаща допълнителното възнаграждение за задържане на работа на особено ценни служители и за това от КНСБ ще настояват в крайния вариант на наредбата да има ясни критерии как да се случва това.
Работодателите подкрепят административната реформа От БСК смятат, че е спаведливо да има 70% твърда заплата и 30% бонусна система. Председателят на камарата Божидар Данев обаче посочи, че няма ясни критерии, по които администрацията да бъде оценявана за свършена работа.
Според предварителните очаквания правителството трябваше да приеме двете наредби на 16 ноември, но синдикатите са получили уверение, че ще бъдат внесени корекции в проектите след проведените дискусии. Така наредбите може да влязат в сила от април или юни 2012 г.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *