Премиерът вече не е недосегаем

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Главоболия за Берлускони

Италианският премиер Силвио Берлускони може да бъде изправен пред съда по обвинение в корупция и измама. Конституционният съд в Рим обяви за частично нищожен закона на Берлускони за имунитета. Добър ден за Италия!

Законът е еднакъв за всички. Изречението е изписано във всички италиански съдебни зали, а най-висшият италиански съд отново потвърди, че това е в сила и за премиера Силвио Берлускони.

Какво мисли Берлускони за магистратите изобщо и за конституционните магистрати в частност се разбра за пореден път ясно по време на визитата му в Берлин. На пресконференцията с Ангела Меркел на 12 януари Берлускони заяви, че съдиите в Италия са се превърнали в юридически инструмент на властта и преувеличавали конституционната си роля. Това било смехотворно и дали срещу него се водело дело или не, му било тотално безразлично. Струваше си впрочем да се проследи изражението на лицето на канцлерката по време на това недостойно за правителствен ръководител изказване.
Той е винаги прав…
Bildunterschrift: Когато стане дума за явяването му пред съда, Берлускони винаги е прекалено зает…
Разбиранията на Берлускони за правото и демокрацията са доста семпли. Който го критикува лично, критикува не личността на Берлускони, а действащия правителствен ръководител и по този начин уронва престижа на страната. Всички, които са против него, трябва да са комунисти, защото в крайна сметка той е човекът, който е винаги прав и винаги постъпва правилно. След съдебното решение, което представлява голям провал за него, вероятно си е струвало да бъде видяно изражението на лицето му…
Върховните съдии обявиха за недействителин онези части от закона, които на практика позволяваха на Берлускони да не се явява пред съда и да отлага призовката до 18 месеца. Следователно, вече неБерлускони лично ще решава дали има основателна причина да пропусне съдебно заседание, а съдията. В този смисъл решението на Конституционния съд е достойно за една демократична страна.
Магистратите признаха, че действително има правителствени дела, които са от първостепенно значение. Само дето автоматизираното перманентно извинено отсъствие, съгласно девиза „винаги съм зает“, бе отхвърлено с право.
Под въпрос обаче остава дали Берлускони действително ще се появи пред съда. Първо ще трябва да мине над един месец, докато решението влезе в сила. Броят на неотложните дела на Берлускони вероятно ще нарасне чувствително. Освен това може да се очаква адвокатите му да използват всички средства, за да забавят колкото е възможно повече всички дела. В единия от случаите вече са задава срокът на давност.
Много скандали, малко политика
Bildunterschrift: Проблемите му нямат край
На практика сега е възможно възобновяване на два процеса в Милано срещу италианския премиер. В единия случай Берлускони се обвинява, че през 90-те години подкупил английския адвокат Дейвид Милс, зада даде неверни показания пред съда. Във втория случай става дума за укриване на данъци при закупуването на телевизионни права за медийната империя на Берлускони „Медиасет“.
С оглед на товаприближените на италианския премиер вероятно бързо-бързо ще предложат нов закон за имунитета. Макар и поради липсата на достатъчно мнозинство да не е толкова просто такъв закон да бъде приет от парламента. Има обаче и още един непредвидим фактор: Конституционният съд допуска референдум по закона на Берлускони за имунитета. Ако се съберат достатъчно гласове, могат да бъдат отменени и останалите части от закона.
Ето защо правителството на Берлускони отново не намира време за обещаваните от 16 години насам реформи, понеже за пореден път е принудено да се занимава със собствените си проблеми. Въпреки всичко това вчерашният13 януари беше добър ден за Италия.

Щефан Трьондле,Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *