Премиерът призова към единство при раздялата

Премиерът на Великобритания Тереза Мей информира британските депутати, че е задействан член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС, предадоха световните агенции.
„Задействан е член 50, както поиска британският народ, и Великобритания напуска ЕС“, заяви Мей.Тя каза, че Великобритания ще се стреми към договаряне на бъдещото партньорство с ЕС заедно с договарянето на условията за напускане на съюза, предаде Ройтерс.
Тереза Мей призова британския народ да се обедини, за да бъде постигнато възможно най-доброто споразумение за излизане от ЕС, предаде Франс прес.
„Сега е моментът за нас да се обединим и да работим за възможно най-добро споразумение и за възможно най-добро бъдеще за всички нас“, заяви Мей. Тя допълни, че днес е исторически момент и че не може да има връщане назад след задействане на процедурата за Брекзит.

Постоянният представител на Великобритания в ЕС Тим Бароу връчи днес на председателя на Европейския съвет Доналд Туск писмото, подписано от премиера Тереза Мей, с което Лондон задейства чл. 50 от Лисабонския договор. Туск написа в Туитър: „След девет месеца Великобритания задейства Брекзит“. Той помести и снимка от събитието, от което не се предвижда разпространяване на видеозапис и на което не присъстваха журналисти.
В същата социална мрежа председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че снощи е разговарял по телефона с Мей. Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че днешният ден не е добър и че днес се отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добавя Таяни.
Днешната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса. След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат преговори в следващите две години. Преговорите може да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както поиска мнозинството британски избиратели на референдума миналата година.

Съжаляваме, че Великобритания ще напусне ЕС, но сме готови за процеса, който ще последва. Това пише в изявление на Европейския съвет след днешното задействане от Лондон на чл. 50 от Лисабонския договор. За ЕС следващата стъпка ще бъде утвърждаването от Европейския съвет на отправните точки за преговорите. Тези отправни точки ще очертаят общите позиции и принципи, на чиято основа ЕС, представен от Европейската комисия, ще преговаря с Великобритания.
В преговорите ЕС ще действа като един и ще защитава своите интереси. Нашата първа задача ще бъде да сведем до минимум несигурността, породена от решението на Великобритания и нейните граждани, за нашите граждани, бизнеси и държави. Затова ще се съсредоточим върху ключовите договорки за оттеглянето на Великобритания в условията на порядък.
Ще подходим към разговорите конструктивно и ще се постараем да постигнем договореност. Занапред се надяваме Великобритания да остане наш близък партньор, заявяват държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Главният преговарящ на ЕС по въпросите на излизането на Великобритания от съюза Мишел Барние прогнозира, че „днес е първият ден от много труден път“, предаде Ройтерс.
Барние беше в Малта днес, когато британският премиер Тереза Мей официално задейства двегодишните преговори съгласно Член 50 от Лисабонския договор за напускане на ЕС.
Главният преговорящ, чието посещение в Малта беше за разговори с нейния министър-преседател Джоузеф Мускат, нарече пред репортери сегашния момент ключов за ЕС и заяви, че е важно да се постигне справедливо споразумение не само по въпроса за британското излизане, но и за дългосрочното бъдеще на съюза.
Мускат каза, че каквото и споразумение да постигне Великобритания, то никога няма да е толкова добро, колкото членството. По думите му Малта, която в момента е ротационен председател на ЕС, ще даде на Барние официални указания за преговорите за излизане на Лондон до 48 часа. „Ще разчитаме на добрата ви преценка. Това е тъжен ден за ЕС“, заяви Мускат пред Барние.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *