Премиерът се срещна с бизнеса край границата

Премиерът Огнян Герджиков има амбицията с помощта на министрите, на целия кабинет да бъдат направени няколко положителни стъпки, които да дадат едно спокойствие, една надежда на хората, необходими и за дребния и средния бизнес. Това той каза днес пред журналистисти в санданското село Хърсово в отговор на въпрос за това каква политическа пролет очаква и каква би си пожелал. Тук той посети една от най-модерните винарски изби в района и участва в ритуала за зарязване на лозята, част от празника на местните лозари и винари и започналия фестивал на мелнишкото вино „Златен грозд“.
„Аз съм човек оптимист и това, което ми се иска, е да може нашето правителство да направи крачки точно в тази посока – едно спокойствие, една надежда на хората, няколко положителни стъпки, най-вече за дребния и средния бизнес“, каза служебният министър-председател.
В отговор на въпрос, свързан със смяната на областни управители, Герджиков каза, че половината от всички областни управители са от ГЕРБ и Реформаторския блок, които бяха довчера в управлението. Той обясни, че е сменил половината, за да се получи „баланс и тази симетрия, по думите му, която е най-важната, за да не се сърдят нито едните, нито другите“. „Това е всъщност балансът, който съм се стремил да направя и го постигнах“, каза премиерът.
В отговор на въпрос дали ще има смени на областни директори на МВР Герджиков посочи, че това основно зависи от преценката на министъра на вътрешните работи.“Той познава най-добре хората си и споделя пред мен, че по места има чудесни началници, но вероятно не навсякъде са такива, така че това е негова преценка“, каз аслужебният премиер.
Попитан дали е под риск изграждането на автомагистрала „Струма“ в отсечката в Кресненското дефиле, Герджиков отговори, че това е един дългосрочен проект и че не може да се очаква от оглавяваното от него правителство да направи нещо съществено. Но посоката, в която се работи и се мисли, е да не се спира и да се продължава да се прави необходимото, каза той.
А дали му се оказва политически натиск от различни страни – в отговора си на този въпрос Огнян Герджиков каза, че винаги опити за натиск е имало. „Въпросът е ние да не се подаваме на опити за натиск, това е истината“, посочи служебният министър-председател.
Що се отнася до т. нар. машинно гласуване и вероятността подготовката за него да не се осъществи в срок, Герджиков каза, че алтернативният метод е известен и това е този, който беше досега. „Не би трябвало да има проблеми, защото това е правено толкоз много години по този начин, отбеляза премиерът. И в крайна сметка, ако не съумеем да осъществим машиннота гласуване, при изключително кратките срокове, в които трябва да се осигурят толкова много машини, тогава ще се гласува по стария начин.“
А дали има опасения, че резултатите от изборите може да бъдат обжалвани в съда, ако се гласува така – на този въпрос Огнян Герджиков отговори, че задължително някой ще ги обжалва.
„Аз съм си наумил да управлявам до 27 април, това е датата, която аз съм си „заковал“ и повече не бих искал, но, ако се наложи, в крайна сметка ще го правя“, каза служебният министър-председател, попитан дали е готов да управлява по-дълго. „Аз нямам особени страхове, защото нямам основание за особени страхове“, добави той.
Служебният премиер потвърди, че след посещението си в Хърсово и Мелнишкия район ще посети ГКПП-Кулата, за да се запознае на място със ситуацията там във връзка с фермерските протести в Гърция. Попитан дали разполага с информация за някакво очаквано напрежение, Герджиков каза, че благодарение на адекватната намеса на гръцките власти, обстановката е спокойна. „Едно от нещата, които ще направя, е да благодаря на гръцките власти за това“, заяви той, като добави, че това е и една от основните му мисии да отиде на граничния пункт.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *