Пресата: Няма пари за обещания скок на учителските заплати

Изданието съобщава, че и новият ръководител на фонда за „Научни изследвания“ – проф. Борис Стефанов – се оказва замесен в измами с проекти за 1 млн. лв.
Името на бившия ректор на Химико-технологичния университет е в доклада, разследвал предишните сесии на фонда за научни проекти, установи „Труд“.
В него пише следното: „Вероятно има влияние на цели университетски ръководства върху изхода на конкурсите. Един от най-ярките примери е ХТМУ през 2009 г., когато ректор е бил доц. Борис Стефанов. Всички нарушения могат да се проследят само чрез не особено големия ХТМУ“.
В интервю за „Труд“ Иван Нейков, бивш социален министър, препоръчва: „Намалете работния ден на възрастните“. „По-краткият работен ден – 6 часа – ще помогне на възрастният работник да съхрани по-дълго своя капацитет и производителност. Старите работници са шанс за икономиката. Младите скоро ще загубят предимството си в компютрите“, заключава Нейков.
Пред „24 часа“ Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, обяснява, че България ще получи още 2,4 млрд. евро за земеделие. „Може да сме най-бедни в ЕС, но имам амбицията да ядем най-качествена храна. Ако не спрем клането на телетата в задния двор, Брюксел ще започне наказателна процедура срещу нас.
По отношение на неправомерните заменки – дори и да е продадена земята от тях, разликата до пазарната цена ще се търси от купувача“, изясни министърът.
„Чужди инвеститори искат да правят аквапарк до Чепинци“, казва кметът на София – г-жа Фандъкова пред „Новинар“. „В София чуждестранните инвестиции са над 65% от вложенията в страната. По отношение на интереса за строителство на на аквапарк близо до Чепинци, разположен на общински терен от около 200 дка, съм възложила на главния архитект да разработи процедурата, която да предложим на общинския съвет. Проектът за София тек парк пък е един от най-мащабните. София ще има 4 нови музея до началото на 2014 г.“, очерта бъдещите инвестиционни планове столичният кмет.
„24 часа“ оповестява: „Обсъждат грипна ваканция заради многото болни до 14 години“. Всеки втори заразен от грипния вирус е в тази възрастова група. Броят на болните деца днес ще покаже къде те ще излязат в принудителна ваканция. По прогноза на епидемиолози тази седмица на много места ще бъде достигнат пик в разпространението на грипа.
Всеки осми, или около 750 000 души, у нас имат бъбречно заболяване, съобщи проф. Емил Паскалев, председател на нефрологичното дружество, цитиран от „24 часа“. Здравната тема присъства на страниците на вестника и с акцент, който коментира методиката за разпределяне на направленията на касата за 2013 г, като  хаотична, мудна и необоснована, констатация на пациентски организации, ето защо при случай на остро заболяване при дете личните лекари имат право да издават само по едно направление за конкретния случай, а той може да е обвързан и с нуждата от преглед и от други специалисти.
„Новинар“ предава думите на здравния министър Десислава Атанасова, която съобщи, че цената на онкологично лекарство, което е струвало 521 лв., е била намалена с около 50 на сто. Така стойността на медикамента е достигнала 220 лв. По думите й между 5 и 80% се очаква да бъдат намалени цените на някои лекарства от февруари. Министър Атанасова припомни, че здравната каса тази година ще разполага с още 400 000 направления в сравнение с 2012 година.
„Нови шокиращи документи за Буда излизат днес“, съобщи още в края на миналата седмица Асен Йорданов, собственик на сайта „Биволъ“, припомня „Дума“. „С просто око е ясно, че Борисов е престъпник“, категоричен е собственикът на сайта. „Ако нещо се случи с нас, защитата на този файл ще падне автоматично и той ще може да бъде изтеглен и отворен от всеки, който влезе в мрежата“, застрахова се Йорданов.
„24 часа“ цитира Би Би Си: „Чалгата в България е културен срив“. В посткомунистическа България се вихри културен феномен – забавен и спорен, наречен чалга. Музиката комбинира балкански, цигански и близкоизточни ритми, а силиконът е навсякъде, съобщава Би Би Си. От зараждането си през 90-те години попфолкът възхвалява лесните пари, сенчестите сделки, агресивните мъже и прекалено освободените жени. Така че, когато стана дума, че еврофондовете ще финансират компанията „Пайнер“ за експанзия на пазара, страната беше скандализирана и поляризирана, изтъква Би Би Си. За мнозина чалгата символизира упадъка, срамните и погрешните неща, случващи се в българското общество, твърди в материала авторката Ина Сотирова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *