Преструвки от двете страни на Дунава

Край бреговете на Дунава се води истинска надпревара по опити за сваляне на президенти. Стартът на кампанията бе даден от Букурещ. Още през 2007, когато Румъния и България влязоха в Европейския съюз след изтощителни политически напъни, румънски политици организираха референдум за първия импийчмънт на президента Траян Бъсеску, който тъкмо беше позатегнал колана на сънародниците си в съответствие с поетите пред Брюксел и МВФ ангажименти.
Три години по-късно, след скандал между финансовия министър на ГЕРБ Дянков и бившия президент на България Първанов, управляващата партия се опита да отстрани с гласуване държавния глава. Но парламентарната изневяра на РЗС в последния момент обрече инициативата на провал. През същата 2010-та импийчмънт на Първанов пожела и гравитиращият по това време около управляващите националист Сидеров, но процедурата отново удари на камък.
И за да наваксат в комшийското състезание, тези дни управляващите в Букурещ спретнаха втори референдум срещу Бъсеску и отново претърпяха неуспех. Така равносметката и от двете страни на „Моста на дружбата” е 2:0 в полза на президентите.
Брюксел може да наложи и санкции
Крайдунавските съседки са се впуснали и в още една надпревара – за снизхождението на Европейската комисия в областите правосъдие и вътрешен ред. По този повод много европейски медии припомниха, че България и Румъния са били приети прибързано в Общността, а според АФП Европейският съюз „вече плаща цената за бързото си разширяване”.
 

Борисов започна да се съмнява в надеждността на Шенгенското пространство

Известната коментаторка на „Интернешънъл Хералд Трибюн” Джуди Демпси отбелязва, че от влизането си в Европейския съюз България и Румъния все се опитват да се справят с корупцията, но и в последните доклади на Европейската комисия за постигнатия напредък общата картина е все още твърде мизерна. Според журналистката възможните действия на ЕК, при създалата се ситуация, са или да блокира фондове за няколкостотин милиона евро на фона на отложеното приемане на двете страни в Шенген, или да приложи най-строгата си санкция – отнемане на правото им на глас в Европейския съвет.
Дотам е малко вероятно да се стигне дотам, но за Букурещ и София финишът „Шенген“ започна да се отдалечава с космическа скорост – след като Норвегия обяви, че може да напусне Шенген, ако организираната престъпност, нелегалната емиграция и просията нахлуят в зоната с приемането на двете дунавски съседки.
Българският премиер Борисов неслучайно намекна публично за възможността шенгенското пространство да се окаже „недостатъчно надеждно за България”, а румънският външен министър Марга призна, че засега Букурещ ще се любува на Шенген само отвън. Особено след съобщенията в румънски медии за разкрита мащабна схема за данъчни измами с интернационалното участие на български бизнесмени.
Олимпиадата на ловките пръсти
В дните на Олимпиадата крайдунавските евросъстезателки се надпреварват и в характерните за тях регионални дисциплини просия и джебчийство. Най-елитните национални „състезателки и състезатели” вече изпробват ловкостта на пръстите си, а екипи от дегизирани дрипльовци дрънкат кутийките за милостиня по улиците на Лондон.
 

Олимпийците не подозират какви опасности ги дебнат в британската столица

По изчисления на българското МВР печалбите от тези „дисциплини” могат да надхвърлят и 1 000 паунда на ден по време на Олимпиадата. Накрая победителите няма да получат медали, но славата им ще се измерва по „усвоените” средства, чийто размери данъчните служби в Букурещ и София едва ли някога ще узнаят.
Както трудно ни е, например, да проумеем що за лицемерие кара толкова много хора от двете страни на Дунава да се преструват на европейци, без да имат и най-малкото намерение да станат такива!

Георги Папакочев; Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *