Пречки пред строителството на „Северен поток 2“

По информация на  „Файненшъл таймс“ ,  газопроводът Северен поток 2, който трябваше да мине през Балтийско море към Германия, няма да се строи от съвместно дружество между „Газпром“ и западните компании.
Новината е потвърдена от полския регулатор (тръбата трябваше да мине през териториални води на Полша), потвърдена е  и от самия „Газпром“ и съобщена от руските медии.

 

През 2015 году «Газпром», BASF, EON, Engie, OMV и Shell подписаха споразумение на акционерите по газопровода „Северен поток 2″ с мощност 55 млрд. куб. метра. Руснаците трябваше да имат 50% от капитала, другите – по 10% от него. Германия даде разрешение, но възрази полският регулатор по защита на конкуренцията и потребителите.
Днес шестте партньора изтеглиха своето искане за създаване на съвместно предприятие. “- Това е червена светлина за тази сделка“ – коментира Марек Нехчал, шеф на полския регулатор.

Самата проектна компания Nord Stream 2 AG (собственост изцяло на Газпром, след като другите му продадоха своите си акции) заяви, че изтеглянето не означава, че тръбата няма да се строи и партньорите в несъстоялото се партньорство щели да търсят други начини. Самите партньори засега не коментират отказа си от съвместното предприятие.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *