Придвижването в три области на страната е усложнено

През нощта край селата Окорш и Старо село са закъсали автобуси и леки автомобили, но вече са изтеглени от екипи на Пътна помощ. Има затворени пътища от четвъртокласната мрежа. В 3 училища в община Главиница са отменени учебните занятия,съобщи кореспондентът на БНР Маргарита Иванова.
Въпреки че от няколко часа не вали сняг вилният вятър и ниските температури създават сериозни промени в района. Главните пътища за Русе, Шумен и Добрич са отворени за движение при зимни условия, но в много участъци от четвъртокласната пътна мрежа има преспи и навявания.
В община Тутракан четири машини непрекъснато чистят, но буквално за минути се образуват нови навявания, които отново затварят пътищата, обясни за Хоризонт кметът Димитър Стефанов. Той призова хората да отложат пътуванията си поне докато вятърът утихне. Няколко души, които от снощи са тръгнали от Кубрат за Русе са подслонени в село Старо село. Автогарата в Тутракан е отоплена и в готовност, ако се наложи да бъдат приютени бедстващи пътници.
Динамичната е ситуацията и в община Главиница. Непроходими са пътищата между селата Зафирово – Сокол и Черногор – Главиница. Там е необходима намесата на роторни снегорини, тъй като навявания са доста сериозни, съобщи кметът на общината Хюсеин Хамди. По негова заповед училищата в Главиница, Сафирово и Сокол днес ще останат затворени.
30 машини и в момента чистят и опесъчават пътищата от републиканската пътна мрежа от областта.
Три пътни отсечки са затворени в Разградска област. Това са Кубрат-Силистра, Исперих-Коньовец-Зебил и Веселец-Стефан Караджа. Заради силният вятър почистването на пътищата е силно затруднено, съобщиха от Областното пътно управление. Затова е спряно движението на всички автомобили по пътя Търговище-Разград-Кубрат-Тутракан от Кубрат до границата с област Силистра. Заради все още силния вятър има ограничение за движението на тежкотоварни автомобили по пътя Русе-Разград-Шумен в участъка от Разград до Русе. ТИР-овете се пропускат по 10 през определен период от време.
В този час започват нормални учебни занятия в основното училище „Никола Вапцаров“ в плевенското село Вълчитрън, където заради усложнената зимна обстановка училищният автобус имаше затруднения с превозването на децата по домовете им.
Тази сутрин училищният автобус успя да обиколи и да събере всички деца, които всеки ден пътуват до училището, съобщи директорът Детелин Лонганов, който кара училищния автобус.
Силните снегонавявания вчера оставиха блокирани в училището около 30 ученици и техните преподаватели, след като пътят до селото беше затворен.
За децата бяха осигурени храна и чай. Те останаха на топло в училището. Късно снощи самопочистващите машини успяха да отворят пътя и след 22 часа всички деца са били извозени до домовете им в Плевен и съседните села.
Като цяло обстановката в Плевенска област е усложнена. Заради непрекъснатия вятър на места има преспи с над метър височина, които не могат да бъдат пробити със снегорините. 8 пътни участъци от третокласната мрежа са затворени за движение. Затворен е и пътят между Кнежа и Враца. 81 машини на областното пътно управление работят вече 24 часа.
Пътят Русе-Варна продължава да бъде затворен за движение, съобщи кореспондетът на БНР в Русе Наташа Димитрова.
По пътя Русе-Варна има много закъсали коли в района на с. Войводина, които затрудняват почистването в тази посока. Днес няма толкова силен вятър, които вчера достигаше до 100 км в час и работата на машините ще бъде улеснена. Преспи високи около 2 метра са затворили пътя Русе – Червена вода.
Дежурните в Пътно управление съобщиха, че другите пътища в републиканската мрежа в района са отворени. Оттам напомнят за поставянето на вериги, особено при ТИР-овете, които вчера предизвикаха няколко пъти задръствания на пътищата. 18 сантиметра е снежната покривка тази сутрин, с по-слаб вятър и изключително студено.
Агенция „Пътна инфраструктура“ даде срок 10 часа тази сутрин за почистването на участъци от пътя Русе-Разград и Русе-Шумен, които бяха затворени снощи заради снегонавявания и заседнали автомобили. От пътната агенция съобщиха, че се очаква тези участъци да бъдат отворени по-рано от предвиденото. От службата „Пожарна безопасност и защита на населението“ съобщиха за „Хоризонт“, че до този момент няма сигнали за бедстващи хора и обстановката постепенно се нормализира.
В „Преди всички“ Денислав Пейчев, дежурен в Ситуационния център на Агенция „Пътна инфраструктура“ напомни, че горещият телефон за сигнали е 0700 130 20. На този телефон може да бъде получена актуална информация за състоянието на пътищата. Още информация – в звуковия файл.
Четири минусови температурни рекорда бяха отбелязани тази сутрин – в Монтана, Кюстендил, Благоевград и Казанлък. Най-студено беше в Кюстендил – минус 19 градуса.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *