Признаци на спад на трафика на летищe „София“

През февруари за първи път на летище „София“ се забелязват признаци за спад на трафика, съобщиха от летището.
До известна степен по-малкият брой изпълнени полети се дължи на по-краткия с един ден месец в сравнение с предходната високосна година, но се наблюдава и значителен спад при чартърните полети на чуждестранните превозвачи и на бизнесавиацията.
Незасегнати от кризата остават вътрешните линии, където полетите са с около 9% повече на годишна база, а пътниците – с 87%.
С принос за неутрализирането на негативните тенденции са чуждестранните авиокомпании, опериращи по редовни и международни линии, които са изпълнили с 5,2 на сто повече полети и са превозили с 5 на сто повече пътници в сравнение с февруари 2008 г.
По-силният чартърен сезон за българските превозвачи, които са изпълнили 55 полета и са превозили 6925 пътници повече отколкото през февруари 2008 г., обаче не е достатъчен, за да компенсира спада на входящия туристически поток.
Най-предпочитаната дестинация по редовните международни полети – летище „София“ – Лондон („Хийтроу“, „Гетуик“ и „Лутън“), през изминалия месец отбелязва повече от 30 000 пътници – с около 450 пътници повече от февруари 2008 г.
На второ място по търговско натоварване е дестинацията „Виена“ (20 000 пътници), на трето е „Мюнхен“ (12 900), следвани от „Москва“ (11 000) и „Рим“ (10 200 пътници).
Превозените с товарни самолети карго-пратки са се увеличили с 30%, но в същото време обработените товари по редовни международни линии отбелязват намаление с 30% в сравнение със същия период на 2008 година.

Като цяло трафикът на европейските летища отбеляза рязък спад още през януари. По данни на Съвета на летищата в Европа броят на превозените пътници през януари е намалял с 10,7% спрямо същия месец на миналата година, докато спадът при товарите е с 23,6 на сто на годишна база.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *