Приложение превръща мобилния телефон в портфейл

Приложение за мобилни плащания phyre позволява изпращане и получаване на пари между потребителите на системата (т.нар „peer-2-peer“ плащания) в реално време – в рамките на 1-2 секунди напълно безплатно, без значение къде се намират хората. Родното приложение с моментното си отразяване на транзакциите позволява превеждането на суми по всяко време на денонощието. Зареждането на акаунта е възможно чрез всички карти VISA и Mastercard, без значение от банката издател. В близко време ще може да се зарежда и с банков превод. „phyre е първият fintech продукт в света, с който потребителите могат да дигитализират не само всички свои банкови карти, но и карти за лоялност. Ние практически премахваме нуждата от физически портфейл. Това е само началото.“, посочва Константин Джелебов, CEO на phyre. В следващите няколко месеца ще бъде дадена възможност на потребителите да обменят валута в приложението, което ще превърне phyre в  незаменимо приложение при пътувания в чужбина.

Чрез безконтактните плащания на ПОС терминал приложението превръща мобилния телефон в дигитален портфейл. „Phyre поддържа архив на всички транзакции и потребителите могат да следят с лекота наличността по сметката си. За разлика от плащането с банкова карта, тук направените разходи са още по-нагледно представени и достъпни, заради което клиентите виждат точно за какво харчат парите си“, изтъква Константин Джелебов.

Осезаемото проникване на безконтактната технология в ежедневието е видимо и в данните на БНБ за изминалата година. Сумата на извършените плащания през ПОС терминали в страната е нараснала с 31% на годишна база и достига 10.2 млрд. лв. Освен че се постига нов рекорд, това е най-голямото годишно нарастване за последните шест години, когато сумата се увеличава с 22-29%.

Плащанията във phyre се обработват от Paynetics, лицензирана от БНБ и паспортизирана в Европейския съюз e-money институция, която е член на VISA и Mastercard. „Приложението е сертифицирано от Mastercard, а Phyre е регистриран агент на Paynetics в БНБ, с което отговаряме на най-високото ниво на сигурност.“, казва Константин Джелебов и допълва: „Едно от ключовите преимущества на phyre е, че ако загубиш телефона си, никой не може да изтегли парите от акаунта ти, тъй като при всяка транзакция се изисква въвеждането на ПИН код“. Мобилните плащания и преводите към други потребители на phyre са възможни от всяка точка на света напълно безплатно.

И малко повече информация за създателите и разработчиците на родната иновация. Константин Джелебов е съосновател и CEO на phyre. Има над 11 години опит в технологични компании. Като съосновател и CTO на getti, превръща компанията в най-голямата програма за лоялност в България. phyre е вторият Start Up проект в кариерата му. Иво Георгиев е председател на УС и съосновател на phyre. Има над 20 години опит в управлението на финансови компании. Като CEO на TBIF успява да привлече капитал за 3 милиард евро във финансовата институция. Валери Вълчев е съосновател и инвеститор във phyre. Той е сериен предприемач с над 15 години опит. До момента е инвестирал в над 20 компании, с основна дейност в 9 различни сектора. Извел е 5 от компаниите си до позиция на пазарен лидер.

Приложението https://www.phyreapp.com/bg/nachalo  може да бъде изтеглено напълно безплатно от Google Play и AppStore. Мобилните преводи и плащания са възможни за всички потребители на Android устройства, като скоро ще бъдат възможни и плащанията за iOS. Към момента iOS потребителите имат достъп единствено до картите за лоялност.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *