Примирието между Израел и Хамас влезе в сила

Постигнатото с посредничеството на Египет споразумение за примирие предвижда Израел да прекрати всички военни действия срещу Газа по суша, въздух и вода, включително навлизането на територията на анклава и целенасоченото ликвидиране на отделни лица. От своя страна всички палестински групировки, които действат на територията на Газа, се задължават да прекратят враждебните действия срещу Израел, включително и ракетните удари и нападенията през границата.
24 часа след спирането на огъня трябва да бъде обсъдено отварянето на контролно-пропускателните пунктове по границата между Израел и Газа, за да се облекчи придвижването на стоки и хора. При установени нарушения на примирието посредникът Египет трябва да бъде незабавно информиран, за да предприеме необходимите стъпки.
Американският държавен секретар Хилари Клинтън, която присъстваше на пресконференцията в Кайро, подчерта ролята на Египет за спирането на огъня:
Това е критичен момент за региона. Новото правителство на Египет поема отговорността и ръководната роля, които отдавна са превърнали тази страна в крайъгълен камък на регионалната стабилност и мира.
Новината за постигнатото примирие бе посрещната с ликуване от палестинците в Газа.
Живеещият в изгнание лидер на Хамас Халед Мешаал обяви споразумението като победа за палестинската кауза и обясни какво съдържа то:
Спиране на убийствата и нападенията по земя, въздух и вода, както е посочено в документа. Ще направим оценка на примирието след 24 часа и ще обсъдим изпълнението на исканията на палестинците. Блокадите трябва да бъдат премахнати и хората в Газа трябва да могат да живеят като всички останали.
Израел реши да даде шанс на мира, но остава в готовност, обяви премиерът Бенямин Нетаняху:
Армията е в готовност и може да се наложи да я използваме. Едно нещо обаче е вярно – израелската държава трябва да се опита да постигне примирие, което ще бъде продължително и като премиер е моя отговорност да направя нужното, за да защитя сигурността ни.
По последни данни, оповестени от египетски източници, за осемте дни на въоръжения конфликт между Хамас и Израел в Газа са загинали 160 души. Ранените палестинци са повече от 1200. При ракетния обстрел на обекти в Израел са загинали петима души, ранените са десетки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *