Принц Чарлз, премиери, министри в списъка от мишени на Брайвик

Това пише вестник „Дейли телеграф“, цитиран от БТА. В петък ултрадесният националист и твърд противник на марксистите и мюсюлманите Андерш Брайвик взриви кола бомба пред офиса на премиера на Норвегия, а след това разстреля десетки хора на о. Ютьоя, където на лагер били младежи от управляващата Работническа партия. Общо 93 са жертвите на двата атентата, около 100 са ранените. Мъжът, извършил атентатите, се яви за първото си изслушване в съд в Осло.
В манифест, норвежецът Андерш Брайвик казва, че двамата бивши британски премиери, както и принцът заслужават да бъдат убити. По-рано се разбра, че мишена на Брайвик при нападението на острова е трябвало да бъде бившата норвежка премиерка  Гру Харлем Брунтланд.
Гордън Браун е оприличен на Хитлер и снимката му е редом с тази на Хитлер сред фотосите на военнопрестъпници, които не са успели да спрат разпространението на исляма. Браун е обвинен от норвежеца, че е допуснал мюсюлманите да имат повече влияние върху живота на хората. Тони Блеър, както и бившият вътрешен министър Джак Стро, са обвинени в нечестност, защото са укрили плановете за допускането на повече имигранти във Великобритания.
Принц Чарлз пък е критикуван, защото под негов патронаж е поставен Оксфордският център за ислямски изследвания, изграден с пари на саудитското кралско семейство. Германски медии съобщиха, че Ангела Меркел също била обект на ненавист и заплахи от страна на Андерш Брайвик. В манифеста си Брайвик посочва като врагове и германските социалдемократи, партията Левите и партията на Зелените.
В документа освен това се съдържат и заплахи към общо 9393 шведски предатели, които били отговорни за установяването на мултикултурния модел на обществото на Швеция, с която до 1905 г. Норвегия беше в един съюз. В манифеста като цяло има две категории предатели. В категория А попадат политици, ръководители на медии, културни учреждения, компании, както и други влиятелни и видни хора. В категория Б се озовават привържениците на културния марксизъм и мултикултурния модел.
След атентатите в Норвегия,  Европейската комисия подготвя предложения за установяване на наблюдение над продажбата на химически вещества, с които е възможно приготвянето на самоделни бомби. Вероятно ще бъде предложено да се проследяват продажбите на такива вещества (най-често торове, употребявани в земеделието) над определени количества. Друга идея на комисията е повишаване на контрола на търговията с огнестрелни оръжия между страни от ЕС и държави извън Общността. По повод публикуването в интернет на радикални и ксенофобски послания, ЕК планира създаването на мрежа от звена за наблюдение на подобни прояви.
Разбра се, че Брайвик е купил изкуствен тор от полска фирма, но покупката била напълно законна, направена през интернет. Количеството обаче не е било толкова голямо, че да се направи от него бомба.
Стив Фийлд, говорител на премиера Дейвид Камерън, обяви днес, че британският Национален съвет за сигурност е призовал агенциите за разузнаване и полицията да осигурят адекватно наблюдение на крайнодесните групи.
В следобедните часове приключи първото съдебно изслушване във връзка с кървавите нападения в Норвегия, което се проведе при закрити врата. Прокурорите и полицията поискаха задържане във временен арест за период от 8 седмици, който да може да бъде подновен, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Предстои съдията по случая Ким Ким Хегер да оповести решението си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *