Природен газ от САЩ потича към Източна Европа

~Комисията по енергетика и търговия в САЩ разглежда законопроект, разрешаващ износа на втечнен природен газ в страните от Източна Европа, включително Украйна, за да се намали зависимостта на региона от доставките от Русия.

„Събитията в Украйна подчертаха предизвикателствата към износа на природен газ. С одобрението на този закон ние изпращаме ясно послание, че САЩ възнамеряват да се възползват изцяло от енергийните си ресурси не само за своите собствени нужди, но и за гарантиране на доставките на газ за нашите съюзници. Така ще намалим влиянието на Русия“, заяви председателят на Комисията Фред Ъптън.

Решението засяга и България, за която доставките на природен газ от САЩ могат да се превърнат начин да се диверсифицира почти пълната зависимост от руските енергийни суровини.

Днес цената на американския природен газ пада в Ню Йорк с 0.88%, до 175.47 долара за 1000 куб. м., докато Газпром продава суровината на България на цени около 470 долара за 1000 куб. м.

Разбира се цената на втечнения газ ще бъде по-висока. Втечняването и транспорът ще оскъпят доставките от САЩ с около 60%, или до близо 300 долара за 1000 куб. м., което обаче пак е по-евтино от цените на Газпром.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *