Присъединяването към Шенген би донесло сериозни рискове за България

Присъединяването на България към Шенген на този етап носи освен сериозни рискове за вътрешната ни сигурност, но и за икономиката на страната. Това коментира в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов, старши експерт в Центъра за изследване на демокрацията. Според него от гледна точка на сигурността, причините България да не влиза в шенгенската зона са свързани с рисковете за Западна Европа от имигрантите в страната ни, част от които може да са свързани с терористични групировки.

„Съединявайки България, Гърция и Румъния, големият натиск между Гърция ще падне основно върху страната ни и пътят на мигрантите ще бъде без ограничения. Натискът върху България ще се усили многократно“, обясни Безлов. Той добави, че около 10% от полицаите трябва да се командироват на границите ни, за да се ограничи вълната от имигранти. „Въпреки, че те не желаят да останат в страната ни техният брой продължава да се увеличава“, добави експертът.

Тихомир Безлов каза още, че голямата заплаха за европейските страни са млади хора с опит от войната, които целят да радикализират своята общност. „В новата ситуация след атаките на терористични групировки във Франция, България ще попадне в нова рискова ситуация, защото ще бъде в началото на пътя на имигрантите – между турска граница и останалата част от Европа“, добави Безлов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *