Притокът на капитали към Wall Street се засили

По изчисления на Lipper притокът на капитали е бил най-големият за 5 сесии от 2008 г. насам. Това може да се дължи на завръщането на част от инвеститорите след новогодишните празници, но по-скоро е сигнал за оптимистичните нагласи на пазара.
Данните на глобалния лидер в информацията за този сектор – Lipper /дъщерна компания на Thomson Reuters/ показват, че до 9 януари в инвестиционните фондове, включително борсово търгуваните, са се влели 18.3 млрд. долара.  От тях към фондовете инвестиращи в акции са били насочени 10.8 млрд. долара, а към взаимните фондове – 7.5 млрд. долара.
Силният приток на капитали повдига въпроса дали мечият пазар най-сетне приключва.
Към този извод водят множество фундаментални причини. 5 години след началото на финансовата криза, ситуацията във всеки от големите икономически центрове изглежда стабилизирана. Все още предстоят значителни фискални корекции, но по-голямата част от проблемите в банковия сектор са изчистени. Рова означава, че в средносрочна перспектива кредитирането ще расте, което ще даде нов тласък на потреблението и инвестициите.
Движението на фондовите индекси в САЩ също показва, че пазарът е настроен оптимистично.
Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average нарасна с 0.12% в петък, до 13 488 пункта, като за седмицата реализира повишение от 0.4%.
Широкият S&P 500 се понижи вчера с 0.01%, но регистрира седмичен ръст от 0.4%, а от началото на годината се е повишил с 3.2%, достигайки 1 472 пункта в четвъртък, което е най-високото му ниво на затваряне от 5 години насам.
Технологичният Nasdaq Composite се покачи с 0.1% в петък, до 3 126 пункта, като спечели 0.8% за седмицата.
Петъчната сесия се отличи с прибиране на печалби във финансовия сектор, след силното поскъпване на позициите на банките в предходните дни. Bank of America Corp. поевтиня с 1.27%, а Wells Fargo падна с 0.9%. Акциите на Boeing загубиха 2.5% след като Федералната авиационна администрация обяви, че ще преразгледа оценката си за 787 Dreamliner след няколкото инцидента със самолета в последните месеци.
Инвеститорите не обърнаха особено внимание на публикуваните в петък данни, които показаха, че американският търговски дефицит е скочил с 16% през декември, бюджетният дефицит е намалял до 292 млрд. долара /17% понижение на годишна база/, а цените на вноса са се свили с 0.1%.
През следващата седмица започват да излизат финансовите отчети на американските компании. Като по-важни събития могат да се отличат речта на председателя на Фед, Бен Бернанке в понеделник, данните за продажбите на дребно във вторник, докладът за инфлацията в САЩ, който ще бъде изнесен в сряда и индексът за потребителското доверие, излизащ в петък.
На валутните пазари доларът поевтиня в петък с 0.55% срещу еврото, до 1.3343 EUR/USD. Доларовият индекс падна с 0.31%, до 79.55.
Поскъпването на еврото беше подпомогнато от думите на президента на Европейската централна банка, Марио Драги, в четвъртък, който заяви, че се наблюдава възстановяване на банковия сектор в еврозоната. Еврото получава подкрепа и по кроса с йената, след като Япония купи първите облигации, емитирани на международните пазари от Европейския механизъм за стабилност /постоянният спасителен фонд в Европа/.
А плановете на японския премиер за неограничено стимулиране, докато инфлацията в страната не достигне 2%, оказват натиск върху американските пари в качеството им на глобална резервна валута, въпреки че водят до поевтиняването на йената. Доларът в петък поскъпна с 0.45%, до 89.1902 йени. Еврото обаче спечели 1.02%, до 119.0105 йени.
Изглежда низходящата корекция на единната валута е приключила. От 2-ри до 8-ми януари еврото загуби 0.9% срещу американските пари, като нетните спекулативни залози, направени в САЩ, срещу него достигнаха 1.3 млрд. долара, по данни на Комисията за търговия в фючърси и деривативи /CFTC/.
В петък цената на американския лек суров петрол с доставка през февруари се понижи с 0.3%, до 93.56 долара за барел, но за седмицата регистрира повишение от 0.5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *