Приходите на мобилните оператори от роуминг разговорите представляват до 15% от общата им печалба

Европейската комисия е на път да представи проектозакон срещу високите цени на разговорите по мобилни телефони от чужбина, съобщава BBC.

Според анализаторите, приходите на мобилните оператори от роуминг разговорите представляват до 15% от общата им печалба.

Ако законът бъде приет от ЕС, цените на роуминг разговорите могат да се изравнят с тези на вътрешните обаждания между потребители на различни мобилни оператори.

През октомври 2005 г. еврокомисарката Вивиян Рединг представи уебсайт на ЕС, целящ да информира пътуващите за неоправдано високите такси, които те трябва да плащат при провеждането на мобилни разговори в други европейски страни. Скъпо струва не само обаждането, но и получаването му.

Мобилните оператори заявяват от своя страна, че роуминг разговорите са на възможно най-ниска тарифа, а причината да са по-скъпи от вътрешните обаждания се крие в допълните разходи за придвижването на разговорите през мрежи в чужди страни.

Vodafone вече обяви, че премахва роуминг таксите за клиентите си в Ирландия, които са на посещение в Северна Ирландия или Великобритания. От компанията заявяват, че е съвсем естествено да се регулират цените, тъй като пазарите претърпяват период на неуспех.

GSM Association, световният търговски ръководителен орган в бранша, заяви миналата седмица, че всеки закон срещу роуминга би увеличил несигурността, с което се подлагат на риск бъдещите инвестиции и разработването на нови услуги.

Европейската комисия не цели да определя цените, предлагани от мобилните оператори, а да предложи законопроект, който да наложи по-голяма прозрачност и по-свободни пазари между конкурентните национални мобилни мрежи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *