Приходите на „Стара планина холд“ нарастват с 16% през 2017 г.

Приходите на „Стара планина холд“ са нараснали с близо 16% през миналата година, като са достигнали 216.6 млн. лв.

Това показват предварителните консолидирани резултати на холдинга, в чиято структура влизат машиностроителните предприятия „М+С хидравлик“ и „Хидравлични елементи и системи“ (ХЕС), както и други компании. От дружеството прогнозират малко под 17% годишен ръст на продажбите през първия месец на 2018 г., които ще достигнат 19.7 млн. лв.
Преди месец от холдинга съобщиха, че общо за годината очакват рекордни приходи от 226.5 млн. лв. Печалбата обаче ще намалее с 8% заради изпреварващия ръст на разходите за труд.Машиностроене
Машиностроителните „М+С хидравлик“ – Казанлък, и ХЕС – Ямбол, в които холдингът държи 65%, увеличават продажбите си с близо една пета през миналата година (виж таблицата). И двете компании отчитат междинна неокончателна брутна печалба, а финалните консолидирани резултати трябва да бъдат публикувани до края на следващия месец. За януари 2018 г. се очаква продажбите им да продължат да нарастват с двуцифрено число. Според прогнозата на „Стара планина холд“ приходите на „М+С хидравлик“ ще достигнат 10.1 млн. лв. за месеца, което е увеличение с 21.9%, а тези на ХЕС ще се повишат с 26.6% до 5.6 млн. лв.

По-силните резултати на двете основни предприятия в портфейла са причината холдингът да очаква ръст и в собствените си приходи. „М+С хидравлик“ произвежда хидравлични мотори, кормилни управления и други, които се влагат в машини за селското стопанство и горската промишленост, строителството и кранове и т.н. Ямболското ХЕС произвежда хидроцилиндри и изнася близо 70% от продукцията си в Европейския съюз.

Другите в портфейла

Производителят на акумулатори „Елхим – Искра“ от Пазарджик също повишава леко приходите си за миналата година, но печалбата му спада с две трети. На какво се дължи промяната се очаква да стане ясно във финалния отчет на компанията. Прогнозата за януари 2018 г. също не е положителна, като дружеството очаква продажбите му да намалеят с 1.5% на годишна база до 3.3 млн. лв., информира в.Капитал.

С малко, но по-ниски резултати отчита и „Българска роза“ – Карлово, която произвежда козметични продукти с розово масло. За първия месец на тази година обаче дружеството очаква да повиши продажбите си с 13.3% до 205 хил. лв.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *