Приходи от наркотици в Албания – 2,6 % от БВП

Приходите от нелегалното производство и търговия с наркотици в Албания достигат равнището на 2,6 на сто от Брутния вътрешен продукт /БВП/, се посочва в най-новия доклад на Европейската комисия за напредъка на Албания.

Според доклада парите, спечелени от контрабандата на наркотици, представляват значителна част от албанската икономика и в сравнение с развитите страни това ниво е по-голямо с до 300 пъти, съобщава албанската телевизия Топ ченъл. Известно не само в страната, но и в Европа е село Лазарат, което наброява около четири хиляди жители, се смята за едно от най-богатите в Европа. Според географски карти, публикувани от специалните служби на  италианската полиция, в селото се обработват около 10 000 декара марихуана. Продажбата на тази дрога осигурява приходи в размер на около 300 милиона евро годишно, с което се ползва и с името „империята на марихуаната“. Тук производителите на марихуана са организирани до съвършенство – най-вече що се отнася до търговията с наркотици.

Организирани мрежи за трафик на незаконната стока действат в селото, където се събира и опакова продукцията, която след това се пласира в различни европейски страни. Първи и основни получатели на дрогата са Гърция и Италия. Приходите от пласирането на наркотика от първа ръка са много високи, но пазарната цена на стоката се утроява, когато тя се предлага на втора ръка. Само малка част от произвоството на марихуана отива за вътрешна консумация. Това се прави с цел, за да се осигури бъдеща клиентела най-вече за твърдите наркотици, а също и за да бъдат осигурени “мулета” за трафик на дрогата до външните пазари. На вътрешния пазар марихуаната се предлага безплатно.

Все пак обаче, въпреки усилията на полицията за премахване на това явление, изглежда, че самата албанска държава си “затваря очите” пред тази ситуация. Това се констатира и от различни източници, които смятат, че явлението се дължи на факта, че “мръсните пари” от Лазарат де факто са основният източник на приходи на фона на цялата икономическа активност в южната част на Албания.

В икономиките на западни страни като Франция, Италия, Германия или Великобритания приходите от контрабандата на наркотици достигат ниво от 0,07 до 0,19 на сто от националните БВП. Със стойност 2,6 на сто от БВП приходите от контрабанда на наркотици в Албания са на същото равнище, на което е и печалбата на целия сектор на образованието или на ресторантите.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *