При седмичния старт три от индексите на БФБ се оцветиха в червено

Българска фондова борса започва седмицата с оборот от близо 4 млн. лв., като на този фон три от индексите приключиха сесията на червена територия.

Бенчмаркът на сините чипове SOFIX се понижи с 0,30% до 581,90 пункта. По-широкият показател BGBX40 се раздели с 0,56% до 114,18 пункта. Само секторният BGREIT финишира на зелена територия с ръст от 0,30% до 126,80 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отписа 0,31% до 506,12 пункта.

Оборотът на регулиран пазар достигна 3,963 млн. лв. след сключени 145 сделки с 43 емисии. Най-голям оборот мина по позицията на „Холдинг Център“ АД – 333,27 хил. лв. благодарение на три сделки. На второ и трето място по оборот за деня се наредиха „Адванс Терафонд“ АДСИЦ и „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ със съответно 212,2 хил. лв. и малко над 101 хил. лв. Акциите на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД поевтиняха с 4,3%.

Най-печелившото дружество в рамките на сесията е „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ, чиито акции поскъпнаха с 1,5%. „Холдинг Център“ АД отчете ръст в цената на книжата си с 0,7%.

„Неохим“ АД загуби най-много от стойността на книжата си – 9,5% на фона на информацията, че димитровградската фирма ще стартира сериозна инвестиция, но в същото това време се очакват и масови съкращения на персонала в дружеството. Двата проблема, които дружеството посочва, са високата цена на газта и високите разходи за въглеродни емисии. По-голямата част от инвестициите за над 7 млн. лева са предвидени за изграждането на покрита площ за временно съхранение на химически продукти и минерални торове. Тя ще се простира върху 10 000 квадратни метра. Предвижда се вместимостта й да бъде над 23 000 тона. Инвестицията в съоръжението възлиза на около 5 млн. лева. Предвижда се строителните дейности да продължат до 350 календарни дни. Обектът е 1 категория по Закона за устройство на територията (ЗУТ) и се осъществява съгласно всички изисквания на българското законодателство, като се предвижда там да бъдат извършвани и товаро-разтоварни дейности. Съоръжението ще послужи на „Неохим“ АД да складира по-големи количества минерални торове. Това ще даде възможност на компанията да бъде по-гъвкава на пазара, като предложи на своите клиенти услугата да съхранява вече закупената от тях продукция за определен период от време.

 

Гено МИТКОВСКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *