Проблемът на АЕЦ Белене не е сигурността, а ефективността

Това заяви за БНР бившият заместник-министър на атомната енергетика на Русия Булат Нигматулин.  Според него отсега трябва да се работи за дългосрочни договори със съседните държави за износ на ток от АЕЦ „Белене“.
Централата не може да бъде по-сигурна
По повод мерките за сигурност Нигматулин заяви: „Районът на Белене е близо до Румъния, която е сеизмично опасен район. Румънските земетресения от 6-7 степен се усещат дори в Москва и затова централата в „Белене“ е проектирана така, че да издържа най-малко при 8 степен.
Другото е свързано с необходимостта при евентуална авария да има ефективно охлаждане на реакторите поне за 72 часа чрез пасивните системи за сигурност. Това са три денонощия достатъчни да бъдат поставени дизел генератори за възстановяване на захранването на помпите за охлаждане, макар че за тази цел е достатъчно и едно денонощие.
Ние вече имахме подобен случай на Колския полуостров, както и в Армения, като задачите там бяха решени за по-малко от 24 часа. А вие ще имате троен резерв“.
Нигматулин е убеден, че проблемът пред „Белене“ е доколко този проект е ефективен. „Ключов проблем за АЕЦ „Белене“ е нейната стойност.
Вие трябва да знаете на кого ще продавате
Вие трябва да знаете на кого ще продавате електроенергията, която ще се произвежда. Ако се разчита само на вътрешното потребление тези мощности няма да бъдат натоварени ефективно.
Трябва да сте наясно как ще се развива бъдещия пазар за времето, докато се строи централата. Турция, която има недостиг на електроенергия, планира да построи свои централи.  При това не само атомни реактори, но и газови турбини. През нейна територия преминават три магистрални газопровода, два от които са руски.
Затова е необходим много сериозен анализ. Консултантите ще трябва да отговорят на всички въпроси за бъдещата рентабилност на българската централа. Необходимо е да се проучи и пазара на другите съседни държави – Сърбия, Румъния, Гърция и Македония. Трябва още отсега да помислите за дългосрочни договори за доставка на електроенергия, както вътре в страната, така и за износ.
Другите страни трябва да включат още сега
Другите страни още отсега трябва да включат в своите енергийни баланси електроенергията от „Белене“, т.е. те ще трябва в своите дългосрочни стратегии да предвидят внос от България на конкурентни цени, които ще позволят централата хем да работи ефективно, хем и да се възвърнат инвестициите в нейното строителство. Затова смятам, че проблемите на „Белене“ не са в нейната сигурност, а в това, доколко ефективен е този проект“, заключи руският експерт.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *