Прогнозират срив в цената на пшеницата

Изкупните цени на пшеницата от новата реколта ще стартират на едни от най-ниските нива за последните 7 г.

Това предвиждат експертите от Института за аграрна икономика в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института. От началото на годината цените на всички зърнени култури падат. През април цената на хлебната пшеница на място се е движела в рамките на 264 лв./тон, затова икономистите очакват изкупните цени за пшеница на място от новата реколта да започнат на нива около 245 лв./тон. Анализаторите предвиждат добра реколта за пшеницата и ечемика у нас. Такива са очакванията и на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Светослав Русалов. „Очакваме реколтата от пшеница да бъде добра“, заяви той пред „Стандарт“. По думите му обаче е имало голяма заболеваемост и много от посевите са били нападнати от жълта и кафява ръжда. „Това ще доведе до понижаване на добива, тъй като все пак е болестно състояние на културата“, коментира Русалов. Той изрази надежда изкупните цени на пшеницата да са достатъчно високи и близки до миналогодишните от около 300 лв. за тон, за да може зърнопроизводителите да възпроизвеждат своите стопанства. „Положили сме нужните усилия за постигане на качество на хлебната пшеница, подхранили сме с качествени торове и сме напръскали, но периодичните превалявания влошават качеството й. Затова, ако преваляванията, които са почти всекидневни, продължат така, качеството може да е лошо. Но се надяваме това да не се случи“, обясни той.

Според експертите от Института за аграрна икономика, добивите за новата 2016/2017 г. се очаква да бъдат не по-ниски от 4,25 тона/ха при пшеницата, 4 тона/ха за ечемика и около 2,43 тона/ха при рапицата. С оглед на засетите площи с есенни култури и високите очаквания за добива, производството на пшеница в страната ще надвиши 4,9 млн. тона. При ечемика се очаква реколта от над 760 хил. тона, а при рапицата над 370 хил. тона.

Последните предвиждания за глобалното предлагане на пшеница на земеделското министерство на САЩ (USDA) са за повишение с 2% спрямо пазарната 2015/2016 г. Очаква се производството на пшеница да достигне 727 млн. тона. А рекордно производство да има в ЕС, Русия и Украйна. Прогнозите са добрата реколта да повиши световните запаси до 257,3 млн. тона.

При царевицата се очаква силна реколта, като световното й производството може да достигне 1011 млн. тона. Прогнозата за световното предлагане на слънчоглед е то да бъде 39,36 млн. тона.

 

 

в. Стандарт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *