Прогнозите за гръцката икономика са позитивни според Ципрас

Прогнозите за гръцката икономика за следващата година са много позитивни, заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел, предаде Ройтерс.
Двамата разговаряха днес в германската столица Берлин.
Правителството в Атина очаква икономически растеж от 2,7 на сто през 2017 г. и 3,1 на сто през 2018 г.  По думите на Ципрас икономическото развитие на страната не трябва просто да потвърди статистическите данни, а „да излекува раните от кризата и да облекчи всички тези, които през тези години направиха жертви в името на Европа“.
Ципрас заяви още, че Гърция има нужда да изпрати сериозен сигнал на международните инвеститори, че кризата е останала в миналото.
Ройтерс отбелязва, че Меркел е показала малко желание да вземе позиция дали решението на гръцкото правителство за отпускане на коледни бонуси за пенсионерите е съобразени със задълженията на Атина по спасителната програма. Тя заяви, че решението е в ръцете на кредиторите на Гърция.
Плановете за отпускане на бонуси накара кредиторите да спрат споразумението за облекчаване на гръцкия дълг. Според Ципрас отпускането на тези пари не нарушава условията на спасителната програма. Гърция предизвика гнева на международните си кредитори, след като отпусна общо 617 млн. евро под формата на коледни бонуси за пенсионерите. Това доведе до незабавно прекратяване на постигнатото наскоро споразумение за облекчаване на гръцкия дълг. Освен коледните бонуси за пенсионерите, Ципрас се закани да спре и предвиденото увеличение на ДДС за островите, приютили бежанци, като по този начин опитва да подготви почвата за евентуални предсрочни избори, пишат гръцките вестници.
Гръцкото издание Нюз ин коментира, че Меркел е била премерена във всяка своя дума предвид предстоящите в Германия избори.
По отношение на бежанския въпрос германският канцлер е признала, че Гърция е поела огромен товар.
„Подкрепяме справедливото разпределение на бежанци в ЕС, не можем да оставим Гърция на произвола на съдбата“, е заявила още Меркел. Според нея присъствието на НАТО в Егейско море е добра инициатива в борбата срещу нелегалния трафик на хора.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *