Проговори изнудваният от депутата Аврамов земевладелец

Народният представител от партия ГЕРБ е поискал 100 000 лева и 3000 декара от земята в село Стубел.  Първите 50 000 лв. са били занесени в дома на Аврамов от служител на фирмата по време на специализираната акция на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност (ГДБОП) и Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).  В съда в Монтана днес разпитват останалите свидетели.
Историята започнала в началото на юли,  когато две арендаторски фирми се сбили за реколтата от блок с рапица в местността Жидовица в землището на село Стубел.
Единият от земевладелците още тогава подал сигнал до министъра на земеделието и храните и до директора на Националната служба „Земеделие“ за нарушения от директорката на областна служба „Земеделие“ в Монтана при разпределението на земята в Стубел.  Министър Мирослав Найденов тогава коментира случая като „балкански нрави“.
Заради спорните земи в Стубел са се намесили полиция и жандармерия.
Конфликтът е между фирмите „Светослав Илчовски“ със седалище в град Кнежа, Плевенско, и „Екатерина Йорданова МАТ-ГЕР“ от Вършец.
Ето откъс от разказа за случилото се на 3 юли:  „Яки момчета препречиха комбайните на земеделска фирма, решила да ожъне масива си от 1800 декара с рапица между селата Липен и Стубел във вторник след обяд.
„Бизнесмените“ на известния в миналото Дани Монтанския нападнали и ударили комбайнера на фирма „Светослав Илчовски“ от Кнежа. Той пък позвънил на тел. 112 и дошли полицаи. Те се натъкнали на мутрите, всичките до един с богати криминални досиета.
Арендаторът има законни договори с 200 стопани и владее 6500 декара в землището на село Стубел, от които обработва 5000. Той вложил 180 000 лв. в суровината и се надявал да прибере спокойно урожая.“
„Обработваме земеделска земя в село Стубел от четири години и няколко години подред, всяка стопанска година, се опитват да ни крадат засетите посеви със слънчоглед и рапица, тая година конкретно рапица“, обяснява Светослав Илчовски.
По-късно началникът на Районното управление „Полиция“ издал заповед да не се предприемат никакви действия до изясняване на случая. Така минала и втората нощ с полицейска охрана и с джипове в двата края на спорния парцел.
На 4 юли кметът на Стубел Емилия Григорова показала заповед на Областната дирекция „Земеделие“ от август 2011 г., според която правото на ползване е на фирмата от Вършец. Това право е дадено и през пролетта на тази година след служебно разпределение, на чието основание фирмата започнала сеитба.
Като още едно доказателство за правотата си от фирма „Екатерина Йорданова МАТ-ГЕР“ показали и протокол за въвод за ползване на масивите от 3 юли. Представители на фирмата коментирали, че след спора през пролетта са предлагали на Светослав Илчовски да бъде обезщетен за разходите си до онзи момент, но той не се е съгласил.
Така, заради неизяснения спор, парцелът бил сят два пъти.
„Обработвам над 100 хиляди декара в Северна България. Главните проблеми са във Врачанско и Монтана, създават ги едни и същи хора от години. Схемата е много проста: заграбваш 1000 декара земя в едно село – чрез местна власт, кметство, секретар на кметството, общински кмет. Като не платиш по 25 лв. наем за декар на хората, са 25 хиляди лева, и като се „очертаеш“ и вземеш 25 хиляди лв. европейска субсидия стават точно 50 хиляди лв.“, коментира от своя страна Светослав Илчовски, така разказва „Монт прес Online“.
Ощетеният арендатор подал сигнал до ДАНС.
Парите, които е поискал депутатът Димитър Аврамов, са били необходими за да бъде осигурен политически чадър над изнудваната фирма, за да няма проблеми с областната служба и с кмета на селото при разпределянето на земята.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *