Програмата за спасяване на Северозапада няма финансиране

Програмата за спасяване на Северозапада и другите силно изоставащи региони, която бе лансирана от предния кабинет „Борисов“ и която е обявена за приоритет на новото правителство, се оказва без осигурено финансиране.

В Бюджет 2017 няма заложени средства за изпълнението й, а и Министерството на финансите има сериозни забележки за набелязаните мерки и за използваните статистически данни. Това се разбира от писмен отговор на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, съобщи Investor. bg. Въпросът е зададен от Лиляна Павлова, бивш регионален министър, която до вчера бе депутат, а вече е пак министър, но по въпросите на българското председателство на Европейския съюз.

Специалните мерки за слабо развитите региони, на първо място Северозапада, бяха предложени от правителството на Бойко Борисов в края на 2015 г. и самата Павлова бе активен участник в писането на програмата. Там бяха заложени данъчни облекчения за бизнеса, субсидиране на до 50% от лихвите по инвестиционни заеми, публични инвестиции в предприятия и инфраструктура, жилищни програми за привличане на млади квалифицирани кадри, стипендии за ученици с ангажимент за оставане на работа в районите и т.н., припомня Investor. Всичко това обаче остана на хартия. Документът забуксува в безкрайни съгласувателни процедури между ведомствата, а както се разбира от отговора на Попниколов, и пари няма.

През март т.г. от Министерството на финансите е получено становище, според което преди всички други мерки трябва да се предвидят сериозни „мерки по отношение на въздействието върху човешкия капитал в районите, попадащи в обхвата на програмата“. С други думи, без да има подготвени хора за работа, другите мерки няма как да помогнат. Едва след като се намерят решения на проблемите с качеството на работната сила, може да се мисли за европейско финансиране на мерките и ще се предлагат и проекти за национално съфинансиране, смятат от финансовото министерство.

За изпълнение на програмата са необходими почти 1,3 млрд. лева за периода 2017 – 2025 г. Само за тази година са необходими 192,6 млн. лева, с които обаче регионалното министерство в момента не разполага. Някакви пари биха могли да бъдат намерени при евентуално преструктуриране на бюджета на ведомството, така че част от предвидените мерки за тази година да започнат да се реализират до няколко месеца, подчертава Попниколов.

Най-странното е, че въпросът към служебния министър е зададен от Лиляна Павлова, която сама би трябвало да даде обяснения защо не са осигурени средства за програмата за спасяване на бедните и изостанали райони. През юни 2016 година като министър на регионалното развитие Павлова заяви: „Целенасочената инвестиционна програма за подкрепа в подкрепа на Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар, пограничните, планинските и полупланинските слабо развити региони ще влезе като финансов ресурс в бюджета през 2017 г, информира в.Сега . Тогава тя уверяваше, че правителството бързо ще пусне насоките за кандидатстване, за да може общините и партньорите им да подготвят и подадат своите проекти и още „от следващата година реално да започнат инвестициите“. Вече наближава средата на 2017 г., а се оказва, че програмата е „доникъде“.

 

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *