Програма Challenge YOU на ОББ и JA България провокира 23 екипа

Два месеца след старта на преакселераторската програма Challenge YOU, инициирана съвместно от Обединена българска банка (ОББ) и Джуниър Ачийвмънт България (JA България) и дъщерното й дружество The Edge, регистрираните студентски проекти са 23 в близо 10 различни сфери, свързани с технологичните иновации. Практическата програма за стартиране на собствен бизнес има за цел да подкрепи успешната реализация на предприемачески инициативи на студентски стартъпи. Програмата е отворена за български студенти – бакалаври, магистри и докторанти от всички специалности и университети, които имат идея за стартиране на бизнес в следните направления: виртуална реалност, изкуствен интелект, Internet of Things (IoT), финтех, здравеопазване, чиста енергия, агроиновации и други бизнес идеи.

Общо 61 студенти, обединени в екипи от различни университети в България, са подготвили своите иновативни бизнес концепции. Смелите предложения на младите учени са в близо десет различни сфери на съвременния живот и предлагат нестандартни, но изключително отговорни решения за проблеми, свързани с човешкото здраве, опазването на околната среда, предлагането на биологично чисти продукти, използването на чиста енергия. Някои от бизнес идеите визуализират прилагането на иновации за подобряване на качеството на човешкия живот или за успешна личностна реализация. Други проекти целят улесняването на процеси и услуги чрез достиженията на съвременните технологии. Широкият спектър от предложения впечатлява с желанието на младите хора да внесат качествено нов поглед в ежедневието и да положат усилия за практическото реализиране на идейните концепции.

В рамките на осем съботи през месеците март, април и май студентите ще участват в  интензивни работилници и обучения, които ще комбинират теорията с практиката – курс по дизайн мислене, поредица менторски следобеди, Демо ден и финално състезание, на което ще стане ясен победителят,  чиято идея ще бъде финансирана. Бизнес ментори от екипа на ОББ ще подкрепят стартъпите с опит и съвети в развиването на идеите. Всички обучения и менторски следобеди ще се провеждат в креативното пространство за работа на Junior Achievement България – JA StartUp Hambar в София Тех Парк.

„Вярваме в смелостта на младите предприемачи и смятаме, че ако идеите им са подкрепени от опита и познанията на експерти, каквито са специалистите на ОББ, мечтите могат да станат реалност“, сподели Светла Георгиева, изпълнителен директор Риск на Обединена българска банка.

„Изключително сме впечатлени от предизвикателството, което студентите отправят към себе си и към своя предприемачески дух“, каза от своя страна Милена Стойчева, изпълнителен директор JA Bulgaria и The Edge: R&BD. Големият брой заявени проекти е сигнал за стремеж към успешна реализация и практическо прилагане на наученото в университета, смята тя.

Предприемачът, който победи, може да спечели финансиране, менторство, консултации с тесни специалисти от екипа на ОББ, JA България и The Edge: R&BD (юрист, финансист, специалист по интелектуално право и др.). Участието в програмата е напълно безплатно.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *