Програмисти уволниха министър в Чехия

Доброволна инициатива на програмисти доведе до оставката на министъра на транспорта на Чехия. В рамките на един уикенд разработчиците създадоха уеб сайт, за който правителството планираше да похарчи 16 милиона евро.Програмисти уволниха министър в Чехия.

Чешките данъкоплатци щяха да платят 16 млн. евро за сайт, който програмисти написаха за 2 дни
(снимка: CC0 Public Domain)

Закрит търг за разработка на уеб сайт и приложение за продажба на разрешения за пътуване по магистралите на стойност 401 милиона крони (16 милиона евро) предизвика възмущение сред ИТ общността в Чехия.Програмисти уволниха министър в Чехия.

Томаш Вондрачек, собственик на компанията Actum Digital, призова общността да обедини усилията си и да създаде продукт, който отговаря на условията на търга и е напълно безплатен. Инициативата беше подкрепена от над 300 специалисти, информира technews.bg.

Резултат с изображение за прага праввителство

В резултат, екип от 60 доброволци написа през уикенда софтуер за уебсайта Ferznamka.cz и го представи на държавата. Той вече работи в тестов режим, но все още не продава купони на собствениците на автомобили, освен виртуални такива на символична стойност от няколко крони, които ще отидат за благотворителност.

Резултат с изображение за прага праввителство

Чешкият премиер Андрей Бабиш посети хакатона, а министърът на транспорта Владимир Кремлик, чието ведомство подготви многомилионния договор за разработка на сайта, подаде оставка.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *