Продават водата „Девин“

Минералната вода „Девин“ вече ще е белгийска. Сегашният собственик Advent е избрал Spadel за купувач на бутилиращото предприятие. Това е сред най-големите сделки на годината – тъй като оценката на дружеството е 120 млн. евро.

Това е над 11 пъти брутната печалба, което е рекордно високо. Обяснението вероятно е, че към дружеството е имало силен инвеститорски интерес от много европейски компании от сектора. Изборът на купувач идва само дни след подаването на окончателни оферти, което беше на 15 декември.

Сделката е сред най-големите като стойност за производствен актив в България. Причината – продава се пазарен лидер с дял от 34% при водите, който има и висока печалба. Другият фактор е силната конкуренция – по информация на „Капитал“ интерес към „Девин“ са имали чешката KMV, сръбската Danube Foods Group, в която акционери са и фондът Mid Europa и ЕБВР, полската Maspex (която купи соковете Quееns), австрийската Rauch, която се е отказала малко преди финала, и др, пише capital.bg. Добрата новина е и че след два финансови инвеститора в компанията влиза представител на сектора.

Сделката е сред най-големите като стойност за производствен актив в България. Причината – продава се пазарен лидер с дял от 34% при водите, който има и висока печалба. Другият фактор е силната конкуренция – по информация на „Капитал“ интерес към „Девин“ са имали чешката KMV, сръбската Danube Foods Group, в която акционери са и фондът Mid Europa и ЕБВР, полската Maspex (която купи соковете Quееns), австрийската Rauch, която се е отказала малко преди финала, и др. Добрата новина е и че след два финансови инвеститора в компанията влиза представител на сектора.

Скъпа вода

Американският инвестиционен фонд Advent International продава дела си от 93.29% в „Девин“. Купувачът е базираната в Белгия семейна компания Spadel Group. Новината беше съобщена във вторник и от стария, и от новия собственик.

Постигнатата оценка от 120 млн. евро за предприятието с оборот от почти 90 млн. лв. за тази година е около три пъти повече от оценката, която фондът за дялово инвестиране направи преди седем години при придобиването на мажоритарния дял (тогава приходите са били 63.7 млн. лв.). Особено последната година „Девин“ има силен ръст: при приходите – с 10% до 46 млн. евро за 2016 г., а при брутната печалба с над 30% (10.7 млн. евро EBITDA). Това е очаквано, защото Advent още преди време беше планирал излизане от инвестицията през тази година и се е целил в добри резултати.

Любопитно е, че белгийският купувач, който работи в същата сфера, има годишни приходи, равни на два пъти оценката на „Девин“, т.е. много вероятно ще финансира голяма част от цената с дълг. Точният размер на плащането не е известен, защото от оценката трябва да се вземат само 93%, колкото е купуваният дял, и да се приспаднат дълговете, които са неизвестни. Според отчета за 2015 г. например дълговете към банки са за около 10 млн. евро.

Смяната на собствеността вероятно ще бъде завършена още през първото тримесечие на 2017 г. Сделката трябва да бъде разрешена от Комисията за защита на конкуренцията, което ще е лесно, тъй като белгийската компания няма бизнес в страната и региона. Разрешението обикновено отнема месец.

Зад значителното поскъпване на българската компания стоят множество подобрения през последните години. През седемте години, през които Advent беше собственик на „Девин“, бяха пуснати и много нови продукти, се казва в официалното съобщение на фонда за сделката. От него става ясно, че в резултат на тези инициативи продажбите са нараснали с над 30%, а печалбата преди лихви данъци и амортизации (EBITDA) се е увеличила повече от два пъти. В момента в компанията работят 478 души. За 2016 г. се очаква продажбите да нараснат с 10% на годишна база до 46 млн. евро, а EBITDA да достигне 10.7 млн. евро.

Купувачът Spadel е специализиран в производството на натурална минерална вода, изворна вода и натурални плодови напитки. Приходите на компанията за 2015 г. са в размер на 242 млн. евро. Освен в Белгия компанията продава продуктите си и във Франция, Холандия, Португалия и Великобритания, а сред марките й са SPA, BRU, BRECON CARREG и WATTWILLER.

Основният бизнес съвпада с този на „Девин“, т.е. купувачът може да се разшири в региона с портфолиото от марките и на двете дружества. Водата е над 70% от бизнеса на „Девин“, като освен това продава сокове, дистрибутор е на RedBull. В началото на 2016 г. дружеството навлезе в сегмента на газираната вода, чийто пазар в България според компанията има потенциал да нарасне с близо 30% само за една година. Заедно с националната си мрежа от дистрибутори дружеството доставя продуктите си до повече от 35 хил. магазина в цялата страна.

Тримата предшественици

Инвестиционният фонд Advent купи 79% от „Девин“ в края на 2009 г., когато дружеството беше публично. Пакетът беше оценен на 28-29 млн. евро, а цялото предприятие на 40 млн. евро, припомня Mergermarket. Според участвали тогава в наддаването други фондове дори оценката е била малко по-висока. По-късно Advent придоби и останалите акции и отписа дружеството от борсата. Сега продава 93.3%, като останалите акции са разпределени почти поравно между три физически лица: Валентин Игнатов, Георги Серафимов и Цветан Лъжански.

„Оценяваме подкрепата на Advent през годините за развитие на бизнеса на „Девин“ и увеличаването на приходите и печалбата. Вярваме, че нашата компания ще се впише чудесно в Spadel и с нетърпение очакваме да станем част от нейната разширяваща се европейска мрежа“, каза главният изпълнителен директор на „Девин“ Томас Кренбауер в съобщението до медиите.

Белгийската компания ще бъде четвъртият собственик на бутилиращото предприятие. „Девин“ е създадено като дружество през 1992 г. от хотелиера Стефан Шарлопов, после през 2006 г. беше придобито от австрийската Soravia Group, която го продаде на Advent International. Седем години по-късно компанията става собственост на Spadel.

Продавачът

Advent International е създаден през 1984 и е един от най-големите фондове за дялови инвестиции в света, като инвестициите му включват 315 сделки в 40 държави. В България фондът беше първият приватизатор на БТК и бивш собственик на производителя на плочки „КАИ груп“, който продаде през 2015 г. на американската Mohawk Industries. Към септември 2016 г. управлява активи за 37 млрд. евро.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *