Продават на търг 5 хотела и 10 завода за над милион

Пет хотела и десет завода за над милион лева на длъжници отиват на търг.

Това сочи справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители.

Лора Ангелова Ангелова - адвокат граждански дела гр. Сливница ...

Купувачи се чакат за над 1600 имота и 205 автомобила и селскостопанска техника, съобщава вестник Монитор.

Продават на търг 5 хотела и 10 завода за над милион

© Pixabay

Пет хотела и десет завода за над милион лева на длъжници отиват на търг.

Това сочи справка в регистъра на публичните продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители, информира profit.bg.

Купувачи се чакат за над 1600 имота и 205 автомобила и селскостопанска техника, съобщава вестник Монитор.

Най-скъпият имот е с начална цена от цели 42.249 млн. лв. Намира се близо до пристанище Росенец край Бургас и е лесопарк с постройки от стара почивна база.

Общата площ на парцела е над 69.3 хил. квадрата. Основни взискатели срещу длъжника са общината на Бургас, а също и испанска финансова институция. Общо 6 от 329 оферти за запорирани парцели са с начална цена над 1 млн. лв.

От хотелите с най-високата начална цена от 3.887 млн. лв е имот в Банско, като сградата е недостроена. Публичната продажба е заради непокрит борч към една от търговските банки у нас. В сегмента от общо 21 обяви 5 са със стартова цена от над милион лева.

При търговските обекти най-високата стойност е 11 968 104 лв. в кв. „Манастирски ливади“ в столицата. Имотът е с площ 2397 квадрата. Офертата е публикувана към края на май, като изтича на 29 юни 2020 г.

На второ място е имот от сегмента в Пловдив. Площта му е 2264 кв. м, наддаването за него ще започне от 11 843 096 лв.

Лишиха скандалния частен съдебен изпълнител Иван Чолаков от ...

158 са общо обявите в категориите „Производствени имоти“ и „Фабрики“. За 10 от тях началната цена е над милион. Рекордът от 19.81 млн. лв. е за завод във Враца, простиращ се на 80.7 хил. квадрата.

Офертата е само с около 1.7 млн. по-ниска от сбора на началните цени на всички останали 9 предложения, които са над чертата от един милион лева.

Само 5 оферти за складове от общо 56 са с начална цена над милион. Най-високата от 5.183 млн. лв. е за имот от сегмента в гр. Мартен, Русенско, с площ от почти 15 000 квадрата. Бургас е лидер с 2 оферти над милион, а в Разлог пък е най-големият склад от тази група, който се простира на 36 523 кв. м.

Активните продажби на моторни превозни средства са 205, с пет нови за ден. При леките коли наддаването от най-ниска точка от 122.40 лв. ще започне за сив „Фолксваген Пасат“, който ще се продава до 28 юни тази година от окръжния съд в Шумен.

Най-скъпият лек автомобил е с начална цена от 39 865 лв. и се продава в Бургас. Най-високата начална цена от 224 049.60 лв. в секция МПС е за зърнокомбайн с марка New Нolland. Офертата е актуална почти до края на юли 2020 г. от окръжния съд в Хасково.

От Камарата на частните съдебни изпълнителите (ЧСИ) уточниха за „Монитор“, че епидемията не е спирала продажбата на имоти на фирми длъжници. „Забраната важи за продажбата на имоти на физически лица длъжници“, обясни зам.-председателят на Камарата Стоян Якимов.

Частните съдебни изпълнители: Длъжниците са защитени, но след 24 март

Той уточни и че все още не се извършват запори на трудови възнаграждения, лични банкови сметки и пенсии, запорите на банкови сметки на фирми длъжници не са забранени. Запорите и продажбите, касаещи физически лица, бяха спрени за още 2 месеца със законови промени – от 13 май до 13 юли.

Якимов коментира още, че продължава тенденцията най-голям да е броят на изпълнителните дела, образувани заради междуфирмена задлъжнялост, следват ги делата с взискатели държавата, общините и гражданите. Производствата срещу длъжници към банките са едва след тях и са под 10% от общия брой.

В началото на май 2020 г. Камарата на ЧСИ предложи след отмяната на извънредното положение на 13 май да не отпаднат всички забрани за принудителни действия, а за период от два месеца да продължат да действат следните ограничения спрямо длъжниците физически лица – да не се извършват описи на движими вещи тяхна собственост и да не се налагат запори на банковите им сметки.

„Тези действия са най-масови, от една страна, те са предпоставка за разпространение на вируса, тъй като при запорите длъжниците се принуждават да обикалят банки, институции и кантори с оглед доказване на несеквестируемост, като се отразяват неблагоприятно и на психическото здраве на хората. От друга страна, изключително силно навлизат в имуществената сфера на гражданите.

Предвид че останалите изпълнителни способи ще са възможни, смятаме, че това е разумен компромис между правото на кредиторите да получат изпълнение на съдебното решение с това да се пазят здравето и финансовата стабилност на длъжниците”, съобщи тогава председателят на камарата Георги Дичев.

От бранша предлагат доброволни процедури

Друга група предложения на бранша са свързани с намаляване последиците от предстоящата икономическа криза и затрупването на съдилищата с граждански, търговски и заповедни производства.

Основното предложение е да се даде възможност за доброволно и разсрочено погасяване на задълженията от страна на гражданите и бизнеса без съдебна намеса, да се извършват доброволни продажби на имущество на публичен търг, без да е издаден изпълнителен лист, да се даде възможност купувачите да закупуват имоти на публична продан по ГПК с кредит от банка, за да има реално наддаване и по-справедливи цени.

Частните съдебни изпълнители предлагат да събират малките дългове ...

„Предложението за справяне с проблема с малките дългове, при съдебното събиране на които се стига до драстичното им увеличаване чрез въвеждане на процедура за доброволното им погасяване, е от миналата година, но в сегашната ситуация може да изиграе изключително важна роля не само за малките вземания.

Ще се намалят една голяма част от бъдещите съдебни производства, като същевременно ще се спестят значителни разходи на гражданите и бизнеса, ще им се даде възможност да погасяват задълженията си доброволно, на части, в неопределен срок, и то без да заплащат нищо за процедурата.

При нея длъжниците са максимално защитени, липсва каквато и да било принуда и психически тормоз, като могат по всяко време да я прекратят с едно писмено изявление, че оспорват задължението“, твърдят от камарата.

Доброволните продажби на имущество на публичен търг ще позволят на гражданите и бизнеса бързо да получат така необходимите им средства, без да чакат месеци и години да бъдат осъдени от кредиторите си и в крайна сметка да загубят значителна стойност от имуществото си, която ще покрие натрупаните лихви, съдебни и изпълнителни разноски.

„Готови сме да представим и конкретните текстове по отношение на всички горепосочени мерки, които според нас са задължителни, за да се облекчат последиците от пандемията и икономическата криза за гражданите, бизнеса и съдилищата.

Много от канторите разпуснаха служителите си заради пандемията

Много от канторите на ЧСИ са спрели работа и са пред фалит, научи „Монитор“. Поради липсата на ангажименти служителите в тях са в неплатен отпуск или съкратени. Причината е, че работата по изпълнителните дела, касаещи физически лица, е спряла, а това са огромният брой производства. Това засяга особено малките кантори, в по-големите са останали единици служители, които са трудово ангажирани.

Очаква се, че след подновяването на работата по всички изпълнителни производства на 14 юли постепенно канторите на ЧСИ ще започнат да функционират в пълен обем.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *